Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Снимка: Ива Антонова

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не съм и аз поет…".

Но всъщност дали Кръстьо Пишурка заслужава Ботевия присмех? Кой е той и какво е делото му? Какъв е приносът за българската култура? И заимствал ли е Христо Ботев в поезията си от Кръстьо Пишурка? 

Журналистът и писател Юлий Йорданов, който не за първи път ни среща с героите на Северозапада, издаде книгата "Сплетител на бунтовния дух" по случай 200-годишнината от рождението на този възрожденски просветител.

Всъщност може да се каже, че Юлий Йорданов, като един истински будител, издирва и популяризира  личностите и духовния свят на Северозападна България и родния му Лом в своята дейност на публицист, писател и краевед.

Чуйте интервюто с Юлий Йорданов.

Снимка – Ива Антонова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Македонската писателка и поетеса Лидия Димковска

Лидия Димковска и (не)удобството на съществуването

Лидия Димковска е поетеса, писател и преводач от румънски и словенски, издала е 7 книги с поезия и 4 романа, 3 от които са преведени на български, автор е и на сборник къси разкази – книгите ѝ са преведени на 15 езика. Димковска е от поколението македонски писатели, родени през 70-те години на ХХ век. Родена е в Скопие, Северна Македония. Живее в..

публикувано на 11.12.23 в 09:00

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма. Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница,..

публикувано на 10.12.23 в 16:15

Иван Милев и литературата

Музей "Ахинора" в Казанлък показва литературното наследство на художника Иван Милев в серия изложби, като първата вече е факт. Нарича се "Писма от степта" по един от ръкописите – така е озаглавен от автора, който изложбата представя.  Създаден е между 6 и 8 октомври 1917 година. От същия период във фонда на Художествената галерия в Казанлък се..

публикувано на 10.12.23 в 08:38

IX Международно триенале на графиката в София

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации. Триеналето има близо 30-годишна..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15