Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Белослава Димитрова и Яна Букова
Снимка: ФС на Белослава Димитрова

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за вечерта, посветена на известната писателка, поетеса, преводачка.

Атмосферата на разговора беше достатъчно уютна и предразполагаща, така че Яна Букова разказа не само за интересните моменти от творческия си път, но и сподели неща от кухнята на писането си, принципите, които следва и стремежите си.

Стана дума за романа ѝ "Пътуване по посока на сянката", за рецепцията му, за идеите, заложени в него, както и за поезията ѝ, която озадачава някои читатели, свикнали на наредените лековато думи от повечето съвременни български поети, а други пък откриват нейната дълбочина. В блога си Иван П. Петров пише за стихосбирката ѝ "Записки на жената призрак", че "пронизващо гледа в читателя си, очаквайки неговото волево усилие, неговата намеса, за да си изгради вход към света на книгата."

Несъмнено Яна Букова е творец, който владее до съвършенство думите във всеки жанр, а и в превода.

Чуйте репортаж от вечерта, посветена на Яна Букова, водена от Белослава Димитрова

Програма "Четвъртък в Галерията – втори сезон" е реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" – 2022 г.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма. Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница,..

публикувано на 10.12.23 в 16:15

Иван Милев и литературата

Музей "Ахинора" в Казанлък показва литературното наследство на художника Иван Милев в серия изложби, като първата вече е факт. Нарича се "Писма от степта" по един от ръкописите – така е озаглавен от автора, който изложбата представя.  Създаден е между 6 и 8 октомври 1917 година. От същия период във фонда на Художествената галерия в Казанлък се..

публикувано на 10.12.23 в 08:38

IX Международно триенале на графиката в София

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации. Триеналето има близо 30-годишна..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15