Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Снимка: @dobrin.petkov

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика.

През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на Софийската опера, е осъществена постановката на Моцартовата опера "Дон Жуан". Тя се превръща в огромно събитие в музикалния живот на столицата, събитие за което дълго се говори. Начинът му на работа преобръща из основи представите на музикантите и певците в Софийската опера. 

Действащи лица и изпълнители в операта "Дон Жуан":
• Дон Жуан (баритон) – Павел Герджиков
• Командорът (бас) – Никола Гюзелев
• Дона Анна, негова дъщеря (сопран) – Ана Алексиева
• Дон Отавио, годеник на Дона Анна (тенорю) – Светослав Рамаданов
• Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан (сопран) – Лиляна Барева
• Лепорело, слуга на Дон Жуан (бас) – Георги Божиков
• Мазето, селски момък (баритон) – Георги Генов
• Церлина, годеница на Мазето (сопран) – Юлия Кираджиева
Селяни, селянки, слуги, гости, танцьори, танцьорки, музиканти.

Диригенти на хора – Любен Кондов и Любомир Каролеев.
Режисьор – Николай Николов
Художник – Мариана Попова
Хор и оркестър на Софийската народна опера
Диригент – Добрин Петков
Документален запис от 1963 г.

По-малко известен е записът на ораторията "Годишните времена" от Йозеф Хайдн, изпълнена през 1969 г. Допълваме своеобразния музикален портрет на Добрин Петков със спомените на колеги диригенти, инструменталисти и певци, имали шанса да общуват и да работят под негово ръководство.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-то Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни..

публикувано на 03.12.23 в 09:25

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК. Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална..

публикувано на 01.12.23 в 12:08