Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво съединение ни трябва днес, за да я има независимостта утре

Паметникът на Независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, София.
Снимка: БГНЕС

На 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд прочита Манифест към българския народ, с който се обявява Независимостта на Княжество България и изрича следните думи: "България вече се е издигнала като държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи". И макар, че Денят на Независимостта не звучи така романтично, както Деня на Освобождението и Деня на Съединението е, без съмнение, най-гордата дата в българския празничен календар. Как изглежда този стар/ нов празник 115 години по-късно? Къде е прекъсната връзката с историята? Какви сме ние, които го честваме днес? Как да го оценим, да го припознаем и да вникнем в него? И как да стане това, когато сме разделени, когато се мразим, когато ценностите ни са преиначени, когато патриотизмът ни има вид на гротеска и когато национализмът избуява? Какво съединение ни трябва, за да я има независимостта днес?

Разговор в "Мрежата" с Тони Николов, гл. редактор на портал "Култура".

Празниците са дни за размисъл

Тони Николов: "В повечето европейски държави, а и не само, Денят на Независимостта е именно Денят, който е най-важна част от държавата, а в нашата история някак не става така. Дори си спомняме, че преди 1989 година малцина подозираха за този ден. Това навежда към размисъл. Този размисъл за независимостта е важен. Има един ден, който го е нямало и който като че ли се завръща, но като че ли пак го няма и виждаме споровете за 3 март, споровете за 24 май, а за Деня на Независимостта спорове няма.

/…/ Ние постоянно говорим за достойнство, а тук става въпрос за това, че Независимостта, огледана от всички страни, има много важната победа да дава перспективността за бъдещето развитие на страната. Основната и важна тема е усета ни за независимост. Празникът го има, въпросът е да го има усета, защото той трябва да надгражда. Настоящето надгражда по особен начин историята и дали това се случва е големият въпрос."

Какви сме ние, които го честваме.

Тони Николов: "Как така нищо не зависи от нас? Когато смяташ, че нищо не зависи от теб, когато не искаш да употребиш правото си на глас, когато не искаш да имаш тази отговорност на гражданина, която ти е дадена, която ти е вменена, то означава, че си зависим. Всеки може да промени живота си, да промени живота на децата си, на бъдещите поколения, да зададе тази перспектива… Не знам как да стане това. Водим ги тези разговори с надеждата, че след тях ще се почувстваме по- спокойни и достойни, че мислим за това. /…/Живеем в сложно време между война и мир. Точно тогава отговорностите на гражданите нарастват и ангажираността им към политиката би трябвало да нараства, а не да го има това отдръпване, което наблюдаваме. /…/ Не може в Деня на Независимостта, един независим гражданин да се снишава. Това е великото на този ден, че е имало едни хора, които не са искали да се снишават."

Целият разговор може да чуете в следващия звуков файл.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Как да опазим собствеността си през празничните дни

Коледните и новогодишните празници наближават.  Как да опазим собствеността си – движимо и недвижимо имущество – през празничните дни? Невинаги премисляме, когато оставяме белези, например във Фейсбук, че сме далеч от дома си. Има ли сигурен начин за предпазване на имуществото? Тодор Тодоров – графолог и криминалист, консултант на предаването "Законът..

публикувано на 08.12.23 в 12:30
Снимката е илюстративна

Мелодичният хаус, техното и любовта

Музиката и любовта водят в България музикалния продуцент Фриц Силва Вагнер. След доста години на музикалната сцена, създавайки мелодичен хаус и техно,  той предава уменията си на жената, в която е влюбен – Стефани Гавраилова. В ефира на "Нашият ден" двамата споделят за магията да правиш мелодичен хаус и техно. "Никога не съм мислила, че ще..

публикувано на 08.12.23 в 11:45