Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Непознатите будители:

"Майстора и Япония" – по непознатите маршрути от живота и творчеството на Владимир Димитров-Майстора

Инж. Красимира Димитрова и доц. Вяра Николова (от ляво надясно)
Снимка: Личен архив - Красимира Димитрова

Епизод трети на рубриката "Непознатите будители" на програма "Христо Ботев" на БНР отвежда слушателите по непознатите маршрути от живота и творчеството на Владимир Димитров-Майстора с изследователките д-р инж. Красимира Димитрова, автор на инициативата "Дигитални посланици на Майстора", и с доц. д-р Вяра Николова от катедра "Японистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Дори и да нямаме потвърждение доколко Майсторът е познат в Япония, ще го направим известен в близките десетилетия, за да може и японският народ да опознае този забележителен талант", казва доц. д-р Вяра Николова.

Целта на проекта "Дигитални посланици на Майстора“ е проследяването на връзката между прочутия български художник и държавите, в които е оставил отпечатък с творчеството и живота си. Всеки един дигитален посланик трябваше да направи кратко видео – и да разкаже конкретно с какво Майстора е свързан с дадената локация.

Книгата "Непозната картина", чийто автор е инж. Красимира Димитрова излиза през 2021 г. е преведена на английски, немски и френски език. А във финална фаза е преводът на японски.

"Това е картина, която Майсторът подарява на моя прадядо, след като умира моделът, който е нарисуван на нея. Там в същност е Дафина, която е най-малката сестра на дядо ми. Тя е позната на публиката от картината "Българска мадона". Два месеца преди да почине, Майстора прави последния портрет и тази картина стои в продължение на 84 години в нашето жилище. От 2018 г.  картината вече е в постоянна експозиция в галерията в Кюстендил", посочва инж. Красимира Димитрова.

 Доц. д-р Вяра Николова, споделя,  че трима студенти от IV курс от катедра "Японистика" успешно се справили с превода. В момента върху редакцията му работи техен преподавател.

Широката българска общественост познава Майстора със жетварки и жетвари, както и с неговите картини от неговия силен период в Кюстендилския край. В италианския си период Васил Димитров – Майстора рисува много с туш. През 70-те и 80-те години на миналия век България и Япония са имали интензивен културен обмен и със сигурност негови творби за представени на японската книга. 

Според д-р инж. Красимира Димитрова трябва да сме отворени, защото има много неща, които остават като клишета и когато човек се поразрови научава интересни детайли за живота на тези будители.

Трябва да познаваме своята история, чрез будителите, казва в заключение доц. д-р Вяра Николова.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05