Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Десет творби са номинирани за откупуване за колекцията на Европарламента

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – изложба
Снимка: Заедно за ЕС

В ход е втора процедура за откупуване на творби на съвременното изкуство от България от Европейския парламент. Десет произведения от български авторки са сред номинираните.

Експозицията може да бъде посетена от 20 септември до 22 октомври в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, съобщават от организацията "Заедно за ЕС".

Художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени и впоследствие ще бъдат изложени в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.

Европейският парламент вече има колекция с творби на съвременни автори от цяла Европа. Тя включва 13 произведения от България, придобити през 2011 г. .

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Непреходните усещания на Юрий Ковачев

Юрий Ковачев открива изложбата живопис "Непреходни усещания" на 5 декември в галерия "Милениум".  Известният живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви само по себе си.  Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни..

публикувано на 05.12.23 в 16:26

Преходи във времето – Роси Рос и Адам Фекете в Античен комплекс Сердика

Днес (5  декември) в античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" се открива изложбата на Роси Рос и Адам Фекете "Преходи във времето". Тя представя живописни творби и исторически макети. Авторите подбират творби, свързани и провокирани от мотото "Преходи във времето".  В живописните платна се докосваме до началото и водата, като необходими за..

публикувано на 05.12.23 в 15:05

"От сенки слънце си направих" – нова книга на д-р Джина Дундова-Панчева

Като възпитаник на ВМИ, д-р Джина Дундова-Панчева има дългогодишен опит като ординатор в Института по педиатрия, както и в клиниката по Детска неврология в София. Асистент е в Медицински университет - София, където и до този момент преподава на студенти, медици, стоматолози и фармацевти на български и английски език.  Паралелно с преподавателската си..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Норвежкият писател Атле Нес – най-добрият биограф

В рамките на Софийския международен литературен фестивал предстои участието на известния като един от най-добрите в писателския жанр биография – норвежецът Атле Нес. Читателите могат да се срещнат с него в Мраморното фоайе на НДК. Той ще дава автографи на книгите си. Автор на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей, апостол Павел и Мунк, Нес..

публикувано на 05.12.23 в 13:53

Започва 50-ият юбилеен Панаир на книгата

Днес се открива 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата – най-мащабният и единствен по рода си книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". В продължение на една седмица – от 5-и до 10-и декември , над 170 издателства  ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като..

публикувано на 05.12.23 в 13:10