Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не бива да се притесняваме от предизвикателствата

Книгата "Пътят Камино: бързо, лесно и за удоволствие"

Пътят Камино де Сантяго, наричан като пътя на душата или пътят на духовното израстване е приключение, по което поемат Максим Бехар и Венета Писарска. За да бъдат полезни, на всеки, който иска да премине по този път, решават да напишат книга. Често това пътуване е и с поклонническа цел, особено за самите испанци, католици, които преминават по пътя, в името и на Сан Яго или Свети Яков. Първата стъпка на пътя Камино е градчето Сария. В книгата на Максим и Венета са събрани съвети за необходимия багаж и подготовка за пътуването, спомени и преживявания, както и всички точки и маршрути, по които може да се премине Камино. Виа Де Ла Плата е един от най-старите пътища в Европа:

"Това е най-старият търговски път, пресичащ Испания, още от римско време. Ние преминахме по така наречения френски път, който се смята за най-древния път до Камино. Преминавайки по него по последните 150 километра, дават възможност за получаване на сертификат за преминаването на Камино. Това приключение ни стои в програмата доста дълга време, още преди Ковид. Някак си от само себе си дойде сега времето. Не бих го нарекла пречистване, въпреки че се чувствах много по- добре след това пътуване. Това е място, на което установяваш, че не ти трябват много неща." – споделя Венета Писарска.


Пътят Камино достига и до края на Земята, както римляните определят град Фистера. Човек, който е изминал 800-900 км по френския път до катедралата, може да направи и още 100 километра до края на Земята:

"Накрая на цялото приключение ни се роди идеята за подзаглавието "бързо, лесно и за удоволствие". Беше лесно, защото умората не беше чак толкова гигантска. Последният ден решихме, че сме изпитали голямо удоволствие, от това което сме направили. Това заглавие ни хрумна точно на една пътека преди катедралата Сантяго Де Компостела. Този път наистина може да се измине бързо, лесно и за удоволствие. Предизвикателството беше най-важната причина, заради което решихме да го направим. Това е основното послание в нашата книга – Не бива да се притесняваме от предизвикателствата, трябва да ги опитваме, и в момента, в който решим да го направим, вече сме преодолели 80 % от предизвикателство. Всичко лесно не ти доставя удоволствие. Ако беше лесно, какво удоволствие е това?" – разказва Максим Бехар.

Легенда разказва, че останките на апостол Свети Яков Велики, на който много хора посвещават пътуването си до Камино, са били погребани в катедралата и открити от пастир през IX в. Град Сантяго е кръстен на свети Яков: Сантяго де Компостела. В превод означава Свети Яков от Звездното поле. Поради непреходната популярност на Камино де Сантяго и многото маршрути на Камино, от 1993 г. те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

На 1-ви октомври между 14.00 и 18.00 часа в книжен център "Гринуич", Венета Писарска и Максим Бехар ще се срещнат с читатели на книгата и почитатели на пътя Камино.

Венета Писарска, Максим Бехар и Ангелина Грозева

Максим има вече няколко книги зад гърба си, но всичките за бизнес, а не за развлечения. Но той притежава и професионалния хъс да обръща внимание на детайлите и да ги пресъздава в думи. Книгите му се продават по целия свят и заемат челни места в бизнес класациите.

Венета се интересува почти фанатично от приключения, попива с невероятно любопитство всеки маршрут и всяка нова дестинация и на секундата се заема с организацията на пътуването.

Повече чуйте в разговора с Венета Писарска и Максим Бехар в "Артефир".

Снимки - личен архив, Мариана Ганчева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05
Мартин Кърнолски (вдясно) и Емил Янев

Завладей публиката!

В епизод 519 "Трамвай по желание" среща своята аудитория с потомствения музикант и сценичен педагог Мартин Кърнолски. Всъщност в най-съкратения си вариант визитката на Мартин изглежда така: музикант, магистър по маркетинг и доктор на театралните науки, създател на българско училище в Сингапур, учител по сценично поведение на музикалната сцена, създател..

публикувано на 06.12.23 в 16:35

Новогодишният музикален фестивал в НДК – отново вълнуващи музикални събития

От 13 декември до 1 януари 2024 г. е тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал, а публиката може да избира измежду разнообразни музикални събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски музикални събития, оперети, прожекции и др. По традиция в проявите участие вземат както утвърдени имена, така и млади..

публикувано на 06.12.23 в 11:14
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Министърът на културата да е адвокат на сектора, а не PR на правителството

Синдикатите в сектора на културата се обединиха в национален протест под лозунга "Народ без култура е народ без бъдеще!" и се събрират днес пред Министерството на културата, изразявайки недоволството си по повод ниските бюджети за културната сфера. Причината за тяхното недоволство е предстоящият проект за бюджет,..

обновено на 06.12.23 в 10:16
Лапидариум - археологическа експозиция на открито

Археологическото и историческото богатство на град Монтана, представено в Регионалния исторически музей

Монтана е един от българските градове с древна история. След като през 29 г. пр. н.е. римляните създават провинция Мизия, на територията на Северна България, по тези места се разполагат военни части, със задачата постоянно да охраняват завладените земи. През 134 г. от н.е. за първи път името на военния лагер се споменава като "Монтанорум президиум"..

публикувано на 06.12.23 в 08:45