Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Томов:

Софийският универститет е водещ образователен и научен център в България и в света

Там, където има традиции, които се спазват, има равно постъпателно развитие

| Интервю
Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своята 135-годишнина. Откриването на академичната година на 2 октомври 2023 г. е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие.

В интервю за "Terra култура" Димитър Томов, писател и дългогодишен директор на Университетско издателство "Св. Климент Охридски", споделя колко е важно традициите да останат живи в една институция като Софийския университет, преминал през толкова много епохи.

"Ако политиците следваха тези традиции на приемственост, в българската политика щеше да има много повече зрелост и повече стабилност. Неслучайно през последните години, когато се зададе някаква политическа криза, професор от университета я става служебен министър или министър-председател“, посочва писателят.

Той допълва, че студентите не бива да спират да учат и след като завършат. Те трябва да са грамотни и да наблягат на грамотността, защото преди да има Софийски университет, е имало Охридска книжовна школа преди 1100 години, където писменото и говоримото слово са били на пиедестал.

"Ролята на възпитаниците на Софийския университет е да надграждат тази книжовност и да предадат на бъдещите поколения", казва в заключение Димитър Томов.

Чуйте подробности в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05