Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен представят "Майстора и Маргарита" като куклен спектакъл за възрастни

Плакат: Петя Запрянова
Снимка: Андрей Иванов

"Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков е премиерното заглавие в репертоара на Държавния куклен театър – Сливен. Постановката е на режисьора Димитър Стефанов, който е и автор на драматизацията заедно с целия състав на представлението, нарекли себе си "Вечното кабаре на истината".

В техния драматургичен вариант са представени трите основни линии на романа – срещата на Пилат Понтийски и Йешуа Ха-Ноцри, сблъсъка на Воланд и неговата свита с обществото на Москва и любовната история между Майстора и Маргарита.

"Последвайте ни, последвайте ни! Кой ви е казал, че няма на света истинска, вярна и вечна любов! Последвайте ни, последвайте ни и ще ви покажем такава любов!

Представлението комбинира смешното и тъжното, драматичното и кукленото, танцовото изкуство и музиката в един калейдоскоп от емоции и чувства, през който преминават различните персонажи, за да докаже, че съществува истина, че съществува милосърдие, че съществува истинската, вярна и вечна любов", казват по повод премиерата създателите на спектакъла.

Екипът е работил по превода на Боян Станков.

В режисьорския прочит на Димитър Стефанов  романът на големия руски писател оживява на сцената като куклен спектакъл за възрастни, създаден  на лабораторен принцип.

В представлението участват Андрей Иванов, Алекса Манчева, Вангел Апостолов, Виктория Иванова, Василена Чернаева, Георги Янев, Димо Савов, Илияз Иляз, Мадлен Бисерска, Миглена Господинова, Петър Петров, Росен Иванов, Силвана Петрова, Яница Халачева.

Сценография, костюми и грим – Ясмин Манделли, хореография - Анна Кабакова, музика – Милен Апостолов.

Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на държавни, общински и регионални културни институти.

С премиерното представление на 13 октомври ще бъде закрит Международният фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" в Сливен.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00