Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен представят "Майстора и Маргарита" като куклен спектакъл за възрастни

Плакат: Петя Запрянова
Снимка: Андрей Иванов

"Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков е премиерното заглавие в репертоара на Държавния куклен театър – Сливен. Постановката е на режисьора Димитър Стефанов, който е и автор на драматизацията заедно с целия състав на представлението, нарекли себе си "Вечното кабаре на истината".

В техния драматургичен вариант са представени трите основни линии на романа – срещата на Пилат Понтийски и Йешуа Ха-Ноцри, сблъсъка на Воланд и неговата свита с обществото на Москва и любовната история между Майстора и Маргарита.

"Последвайте ни, последвайте ни! Кой ви е казал, че няма на света истинска, вярна и вечна любов! Последвайте ни, последвайте ни и ще ви покажем такава любов!

Представлението комбинира смешното и тъжното, драматичното и кукленото, танцовото изкуство и музиката в един калейдоскоп от емоции и чувства, през който преминават различните персонажи, за да докаже, че съществува истина, че съществува милосърдие, че съществува истинската, вярна и вечна любов", казват по повод премиерата създателите на спектакъла.

Екипът е работил по превода на Боян Станков.

В режисьорския прочит на Димитър Стефанов  романът на големия руски писател оживява на сцената като куклен спектакъл за възрастни, създаден  на лабораторен принцип.

В представлението участват Андрей Иванов, Алекса Манчева, Вангел Апостолов, Виктория Иванова, Василена Чернаева, Георги Янев, Димо Савов, Илияз Иляз, Мадлен Бисерска, Миглена Господинова, Петър Петров, Росен Иванов, Силвана Петрова, Яница Халачева.

Сценография, костюми и грим – Ясмин Манделли, хореография - Анна Кабакова, музика – Милен Апостолов.

Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на държавни, общински и регионални културни институти.

С премиерното представление на 13 октомври ще бъде закрит Международният фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" в Сливен.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35