Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен представят "Майстора и Маргарита" като куклен спектакъл за възрастни

Плакат: Петя Запрянова
Снимка: Андрей Иванов

"Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков е премиерното заглавие в репертоара на Държавния куклен театър – Сливен. Постановката е на режисьора Димитър Стефанов, който е и автор на драматизацията заедно с целия състав на представлението, нарекли себе си "Вечното кабаре на истината".

В техния драматургичен вариант са представени трите основни линии на романа – срещата на Пилат Понтийски и Йешуа Ха-Ноцри, сблъсъка на Воланд и неговата свита с обществото на Москва и любовната история между Майстора и Маргарита.

"Последвайте ни, последвайте ни! Кой ви е казал, че няма на света истинска, вярна и вечна любов! Последвайте ни, последвайте ни и ще ви покажем такава любов!

Представлението комбинира смешното и тъжното, драматичното и кукленото, танцовото изкуство и музиката в един калейдоскоп от емоции и чувства, през който преминават различните персонажи, за да докаже, че съществува истина, че съществува милосърдие, че съществува истинската, вярна и вечна любов", казват по повод премиерата създателите на спектакъла.

Екипът е работил по превода на Боян Станков.

В режисьорския прочит на Димитър Стефанов  романът на големия руски писател оживява на сцената като куклен спектакъл за възрастни, създаден  на лабораторен принцип.

В представлението участват Андрей Иванов, Алекса Манчева, Вангел Апостолов, Виктория Иванова, Василена Чернаева, Георги Янев, Димо Савов, Илияз Иляз, Мадлен Бисерска, Миглена Господинова, Петър Петров, Росен Иванов, Силвана Петрова, Яница Халачева.

Сценография, костюми и грим – Ясмин Манделли, хореография - Анна Кабакова, музика – Милен Апостолов.

Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на държавни, общински и регионални културни институти.

С премиерното представление на 13 октомври ще бъде закрит Международният фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" в Сливен.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00