Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извън кадър, но навътре в човека: Георги Златарев в "Кино с думи"

Георги Златарев

Има много повече от черно и бяло в нас, има цветове, които се преливат. За тази непрестанна вътрешна трансформация разказват персонажите, в които се превъплъщава Георги Златарев. На пръв поглед всеки един от тях е очевидното, но само защото хората често виждат другите не такива – каквито са, а такива – каквито са самите те. Никой не знае какви вътрешни битки води другият. Не е и ясно за добро ли е това, че сме толкова сложни същества, но е неоспорим факт, който трябва да приемем.

Именно за приемането говори и Георги Златарев в "Кино с думи". Докато обхожда уж киновселената – богата откъм сюжети, изразни средства, напредък в технологично отношение и необятни възможности на човешката мисъл, актьорът прави дисекция на човешкото. Идеята за щастието, което е в главата, за вечния стремеж да запазим душата чиста, за пътя към себепознанието, по който е неизбежно да не се вгледаш в себе си – това са само малка част от темите, които той засяга.

Георги Златарев в Къщата на гнева

Георги Златарев всъщност е общото между актьорите Салма Хайек, Клер Форлани, Харви Кайтел, Мира Соровино, Дейвид Аркет и Стив Бушеми и българските сериали "Дяволското гърло", "Отдел "Издирване", "Порталът" и "Лъжите в нас". Той си партнира с холивудски имена и пресъздава родни заплетени сюжети с еднаква страст и отговорност. От 5-годишен е влюбен в киното и противно на всяка логика тайнството за него продължава да се крие в процеса. Любовта не угасва, а магията е в детайлите.

Георги Златарев с екипа на филма Аромат на липа

Актьорът, който неспирно се снима у нас за чужди продукции, но замина за Щатите, за да участва в българска такава, се отдава на различни интереси – психоанализа, фотография, обиколи из страната с колело, астрономия и астрофизика, високи технологии и българска история. За последното е убеден, че трябва да се учи със самочувствие. Само така човек може да е наясно със себе си и мястото си в този свят.

А какво казва за ролята си в дебютния филм на Сиси Денкова "Аромат на липа" и за живота въобще – чуйте в звуковия файл.

Снимки – You Tube стоп кадър, theater.bg, "Аромат на липа" 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година ще е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11

"Моята обич ще те посрещне" – новата книга на Петър Андасаров

Поетът Петър Андасаров издаде нова стихосбирка с избрана любовна лирика, озаглавена "Моята обич ще те посрещне". Книгата е илюстрирана от Кеазим Исинов. "Всяко едно стихотворение на Петър Андасаров докосва читателя с интонационна и ритмическа лекота, с оригинална образност, с диапазон от контрастни чувства, които лирическият говорител не крие зад..

публикувано на 08.05.24 в 17:52

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46