Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носителят на наградата "Сервантес" Рафаел Каденас се представя в България

В испаноезичния център на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" се проведе дискусия за личността на поета Рафаел Каденас, носител на наградата "Сервантес" за 2022. 

Рафаел Каденас е венецуелски поет, есеист и университетски професор. Поезията му е свързана с философската мисъл и дълбокия анализ на реалността чрез лириката. Събеседването е в рамките на дейностите, организирани по случай испанското председателство на Съвета на Европейския съюза – разказват венецуелския писател и литературен критик Хуан Карлос Мендес и Мария Луис Сантос, директорка на Испанския културен институт. 

"Да спечели тази награда за Каденас не беше просто нещо, неговата поезия е специфична и особена. Оригинална поезия, която не се очаква от латиноамерикански поет. Тя е с ориенталски привкус. Изключителното качество на неговата поезия спомогна за наградата. Важното за мен за Каденас е уроците, които ми е давал за живота. 

Той казва, че "Страданието и болката идват от едно непълноценно общуване с реалността, защото тръгваме с предразсъдъци към тази реалност. Той казва, че важното в живота е мистерията и тайнството. А мистерията е в ежедневните ни действия, така че това е поет, който мен ме научи да живея живота с учудване."

Каденас е удостоен с националната награда за литература на Венецуела през 1985 г., през 2018 г. е получил наградата "Кралица София" за иберо-американска поезия, а през 2022 г. стана първият венецуелец, получил наградата "Сервантес“. Той пишеше освен по социални и граждански проблеми, и любовна лирика. Има преведена книга на български език.

Превод в ефир – Боряна Дукова.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – Институт Сервантес и Ангелина Грозева

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35