Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селектирана колекция на Димитър Буюклийски-Мичи в галерия "Милениум"

Галерия "Милениум" представя изложба на Димитър Буюклийски-Мичи. Селектираната колекция с картини на художника бе подредена на и включва картини, които Буюклийски рисува последно, преди да почине миналата година.

Показани са също проекти от маслените картини, които имат характеристиките на завършени творби. 

"В експозицията ценителите ще могат да видят една живопис на световно ниво. Димитър Буюклийски е истински феномен в българското изкуство. При него няма нищо случайно, нищо необмислено", казва мениджърът на галерия "Милениум" Васил Банов:

Авторът използва максимално обобщените форми, вълнообразните линии и овални фигури, които създават визуално спокойствие. Изкуствоведът Мария Василева казва, че за Буюклийски е характерна фигуралната абстракция. 

Изложбата, посветена на Димитър Буюклийски-Мичи, отбелязва и 80 години от рождението му, но и 1 година от кончината му. Сред темите ѝ виждаме женското тяло и натюрморта в пейзажна форма.

Повече чуйте от разговора на Ангелина Грозева с Васил Банов.

Снимки – галерия "Милениум"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40