Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Диков

За рисуването и тайното тефтерче

За изложбата живопис и звукова среда "Диво"

| Интервю

Изложбата живопис и звукова среда "Диво" на музиканта и художник Венцислав Диков може да бъде видяна до 9 декември 2023 г. в галерия "Сердика".

В ефира на "Terra култура" той разказва за красивата фасада на цивилизацията и срещата с дивото в нас, за родовите послания и силата, която движи света.

"Аз съм се чувствал по някакъв начин ограничен, ако е толкова ясно интелектуално послание. Някак си творческият процес се спъва", казва той.

Венцислав Диков в студиото на

И допълва, че докато не се осъзнаем като група колектив, всичко е обречено. И винаги ще се дърпаме назад едни други, като смятаме, че сме различни.

"Нашата действителност ни влияе на ежедневно ниво и на всеки, който живее тук. Тези така наречени "промени", провлачени вече десетилетия – това ли ще бъде, друго ли искахме и какво стана", посочва художникът.

Той споделя, че е имал много черни фази на отхвърляне на тази действителност. В момента се опитва да се превъзпита.

"Ние правим света, възприемайки го. Не може да сме черногледи и песимисти и отчаяни, мрачни и потиснати и да очакваме, че светът около нас ще е по-различен", пояснява той.

"Имаше един такъв детски порив да стана художник. Вярвам на детето в мен. После дойде музиката и доминираше известно време", казва още Венцислав Диков.

Състоянията на ума и необятната вселена на подсъзнанието са неизчерпаем източник за творческа лаборатория на художника. Той изследвам състоянието, в което умът упълномощава тялото да твори, приканвайки обектите с неясно предназначение, населяващи подсъзнанието, да излязат на преден план. Връзката между човек и предмет може да е толкова дълбока, колкото връзката между човек и човек, дори по-дълбока.

Любопитството създава връзка. Картините нямат смисъл и цел сами по себе си. Смисълът се появява тогава, когато бъде установена връзката. А обучението в Германия има определен и специфичен отпечатък върху творчеството на художника.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Венцислав Диков е роден в София, в семейство на музиканти. Рисува от ранна детска възраст. За да запази самобитния си стил в изобразителното изкуство, избира да следва музика и завършва НМА "Панчо Владигеров“ и след това Hochschule für Musik в Мюнстер, Германия, с класическа китара. От 2003 г. Венцислав Диков е еднакво активен като художник и като музикант. Имал е над тридесет изложби в България и в чужбина (Токио, Париж, Берлин, Кьолн, Барселона, Люксембург и др.) Участвал е в артрезиденции (Япония, Словакия, Сърбия) и групови изложби (Германия, Турция, Сърбия, Словакия, Люксембург и др.) Негови картини са собственост на частни колекции по цял свят.

Снимки – Галерия "Сердика"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05