Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Приятнострашно" с премиера в Габрово

Какво си представяте, когато чуете думата "приятнострашно"?
Приятнострашно е да признаеш, че си влюбен.
Приятнострашно е да се довериш на приятел.
Приятнострашно е да не знаеш истината.
Приятнострашно е да си самотен.
Приятнострашно е да имаш мечта.
Приятнострашно е да се оставиш на съдбата.

"Приятнострашно" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Рачо Стоянов" – Габрово.
Постановката по пиесата на Яна Борисова е дело на младата режисьорка Валерия Минева.

"Текстът на Яна Борисова е много красив и заслужава да бъде поставен по специален начин. Това, което ценя в нейната драматургия, е, че когато я чета, тя сякаш е лишена от всякаква претенция. Разказва за едни нормални хора, за едни нормални човешки взаимоотношения по много деликатен начин, което сякаш съвременната драматургия понякога пропуска.


Много често съвременната драматургия представя едни по-бунтуващи се млади хора, обръща се внимание на зависимости или на неща, които са по-крайни – които, разбира се, присъстват в нашето общество. Докато Яна говори за едни други хора, деликатни хора, които са много "чупливи", за взаимоотношения, които бушуват между нас, но понякога остават недоизказани. При нея недоизказаното е водещото и когато чета нейните текстове, аз се потапям много "приятнострашно" в нейните взаимоотношения, които тя е изградила толкова умело, с много чувство за хумор, с много чувство за романтика", сподели по повод премиерата режисьорката Валерия Минева.

В представлението участват актьорите Таня Йоргова, Стоян Руменин, Любомира Башева, Атанас Димитров и Петко Койчев.
Сценографията е на художничката Киряна Аврониева, музика – Петя Габрова.

Премиерните представления са на 16 и 19 ноември.

Снимки: Александър Богдан Томпсън
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселка Кунчева: Съвременният човек е заключен в себе си зад бронирани врати

Спектакълът за възрастни "Самотата в съвременния човек/свят" гостува тази вечер на софийската публика. Драматизацията и режисурата са на Веселка Кунчева по текстове на Антония Антонова и Цветелина Вътева ("Вайръл стихове за секс и драма"). "За мен това е много съкровен спектакъл, защото изследва една от най-болезнените теми на съвременния..

публикувано на 28.02.24 в 08:05

Вселената на Василка Монева

Изложба на известната българска художничка Василка Монева беше открита в галерия "Контраст". Куратор е д-р Анжела Данева, а заглавието – "Всичко е любов". Могат да се видят повече от 30 картини със заглавия "Врата към морето", "Монмартър", "Голям натюрморт с червена покривка", "Манекени край морето" и др. Василка Монева е русенска художничка,..

публикувано на 27.02.24 в 16:30

Греди Асса с юбилейна изложба

Тя се открива днес в Софийска градска художествена галерия. Заглавието е "Пътувания". През тази метафора кураторът Иво Милев представя ретроспекция на творчеството на известния ни художник, който заема важно място в съвременното българско изкуство, особено за обновяването на визуалния език. Пътувания не само по света, но и пътувания вътре в себе си,..

публикувано на 27.02.24 в 15:29

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Вечер, посветена на жените във философията

В един рядко срещан ден, 29 февруари , ще се състои дванадесетото издание на "Философски вечери в Библиотеката". В 18:30 в библиотеката на Гьоте институт в София тема на дискусията ще бъде "Жените във философията". Жените във философията остават рядкост до днес. Тяхното наследство във философския канон е ярко и актуално с проблематиката,..

публикувано на 27.02.24 в 13:00