Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата изложба на Георги Чернев

акад. Георги Чернев
Снимка: Ангелина Грозева

Изложбата "40х40Х40 Божествен код" на акад. Георги Чернев ще бъде открита на 16-и ноември 18.00 чaса в галерия "Елизиум" в Пловдив. Числото 40 е Божествен код, а той е в основата на експозицията. 

Галерията е построена върху място, свързано с Източната порта на Пловдив и галерията, носи духа на историята и културата от древни времена. Символът на заглавието с числото е свързан с 40 картини, всяка с размер 40х40. Числото 40 се свързва с много текстове в Свещените книги. 

Картините са в абстрактен стил, а мисията на художника е в абстракцията и символиката на творбите, всеки открива частица от своя духовен свят.

На абстрактното изкуство са присъщи и многото цветове, а художникът твърди, че в абстракцията най-голямото предизвикателство е да избягаш от формата, което е присъщо за класическата форма. Има три теми в изложбата – "Вселена", "Линия", "Мрежа".

Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с художника Георги Чернев.

Снимки - Ангелина Грозева, Яна Пункина

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18