Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Франсоа Вийон във филма "Немилосърдната красавица"

Филмът разкрива връзката на средновековния поет с богомилството и България

Българският игрален филм "Немилосърдната красавица" се радва на голямо международно признание и донесе 55 награди на независимата продукция преди премиерата на 8 декември в България.

Филмът на режисьора Николай Богомилов (Тимотео) е създаден през 2023 година и показва с избора на сценичните си локации природните и исторически богатства на страната ни.


"Немилосърдната красавица"е увлекателно, емоционално динамично и високохудожествено историческо кино с множество препратки към вечни теми, особено актуални и в днешно време.

Продукцията разказва част от историята на средновековния поет Франсоа Вийон и представя неговата противоречива личност в различна светлина от общоприетите представи. Главният герой е събирателен образ наВийон, а също и на поета Ален Шартие и религиозния проповедник Джироламо Савонарола.

Николай Богомилов създава филма след дългогодишно независимо проучване с руския историк и писател Фаина Гримберг, което доказва, че Франсоа Вийон е бил последовател на богомилството и неговите корени са в България.


Фаина Гримберг издава книгата "Франсоа Вийон като огледало н западноевропейските българи", която се представя на научна конференция в Москва през 2014 година в присъствието на учени от Сорбоната и цяла Европа. Проучването разобличава почти 600-годишния мит, че Франсоа Вийон е гуляйджия и разбойник. Според изследването средновековният поет е бил високо интелектуален и силно религиозен човек, който заради катарските си убеждения, които е отстоявал смело и до края на своя трагичен живот, е заклеймен от официалната църква. Той е въвлечен в измислен съдебен процес, изтезаван и в крайна сметка убит.


Името на филма е вдъхновено от поемата "Немилосърдната красавица" на Ален Шартие, а любовната нишка е авторска интерпретация на легендата за отношенията между него и кралица Маргарет Стюарт.

Историческият сюжет е преплетен с магията на притчи и приказни светове, които дават одухотворяващо визуално послание.


Сценаристи са Николай Богомилов (Тимотео) и Винсент Моли, режисьор е Николай Богомилов, оператор Емил Топузов. Завладяваща е и музиката към продукцията, която се превръща в неотделим от действието персонаж.Тя включва произведения на Гия Канчели, Йоханес Брамс, Йохан Себастиан Бах, Янис Ксенакис. Ролите са поверени на български и френски актьори, чиито лица и осанка кореспондират с епохата - Винсент Моли, Баярма Баярма, Нели Дренска, Борис Григоров, Адриана Димова, Микаел Рабу и др.

Филмът е продукция на българската компания "Ергана филмс продакшън" – Ангел Ставрев, Марика Тошева и Николай Богомилов.

Снимки и видео: "Ергана филмс продакшън"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25