Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изграждаме "Черти, лица и образи" днес

Снимка: Топлоцентрала

На 29 ноември ще се проведе лекция и дискусия с мултидисциплинарения артист Юлиан Табаков в галерия "Топлоцентрала – Куб". Ще се предадат работни изображения от процеса на създаване на персонажи чрез костюм и среда / сценография. Повече по темата ще научите в звуковия файл от разговора с визуалния артист Юлиан Табаков, който гостува в "Артефир".

"Интересно е изграждането на образа чрез индиректни параметри, защото то дава възможност на публиката да мисли отвъд да намери препратки. Иска ми се българското изкуство да се фокусира повече върху бавната работа. Артистите тук се занимават с много неща, не им остава време да се фокусират върху една задача, която предполага работен процес от 2-3 години." – каза Юлиан Табаков.

Ангелина Грозева и Юлиан Табаков
Изграждането на образи е дълбок и сложен процес, нещо като игра на шах. Всяка фигура има своето значение изразено чрез вида ѝ, никоя фигура не е сама – всяка фигура дава информация и за себе си и за всяка друга и по отделно и за всички други като групи и подгрупи. Костюмът създава или най-малкото дава основа за изграждане на персонажа в съзнанието на зрителя. Какъв е той – персонажът – скромен, отривист, извратен, наивен, жесток..., всичко това се начертава от яки, дължини, цветове, плътност и движение на материи и пр. Балансът и връзката между всички на сцената се определя до голяма степен и от костюма, виждайки играчите ги подреждаш по рафтовете на собствената си библиотека.

Дискусията ще се проведе на 29-и ноември в Топлоцентрала, а на 1-ви декември, можете да гледате работата на Юлиан по представлението "Beautiful souls". То е по концепция на работата на Хегел, Юлиан е костюмограф на работата, която е дело на театрална компания в Швеция и ще бъде видяна за първи път в България.

Снимки: Топлоцентрала и Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Николов, Явор Гърдев, Василена Винченцо-Коломоец, Васил Дуев-Тайг и Никола Тороманов

Явор Гърдев и интерпретациите на Шекспир

Малък си, колкото да се побереш в скута на майка си, а си цял един свят. Растеш с любопитство, недосегаем си, какъвто занапред никога няма да бъдеш. Безкрайно зависим от по-големите, но още дори не разбираш какво означава това. Малък си, но си може би най-големият човек, който можеш да бъдеш. Все още не си обременен. Очакванията, на които се осланя..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от..

публикувано на 28.02.24 в 15:10

Пролуките на Бохумил Храбал

Третата част от трилогията на Бохумил Храбал "Сватби в къщата", "Vita Nuova" и "Пролуки" завършва авторовия разказ за живота му, след като се запознава и жени за Елишка Плевова, наречена Пипси. И в трите си книги Храбал пише от името на Пипси, което му дава възможност да бъде доста самоироничен, да доверява на читателя своите съкровени размишления и..

публикувано на 28.02.24 в 12:05
Художникът Васил Стоилов, еп. 4

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението...

публикувано на 28.02.24 в 11:29
Диан Костов

От Виена в Брюксел: "Кръстопът – цената на избора"

Арт инсталацията "Кръстопът – цената на избора" с над 72 творби на художника-иконописец Диан Костов предстои да изгрее в разгара на лятото в Националната базилика в Брюксел. Иконите, рисунките, картините, постерите на стенописи на талантливия българин покориха публиката във Вотивкирхе във Виена през 2023 година. През катедралата преминават десетки..

публикувано на 28.02.24 в 10:35