Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четенето с удоволствие

Светлозар Желев и Анна Лазарова
Снимка: БТА

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот и за които смятат, че са формирали мирогледа им.

"Тази книга е възможна стъпка към това да приобщим, да поканим хората, да намерят пътя – казва Светлозар Желев – Големият проблем е, че липсата на четене води до много по-сериозни проблеми. Когато си недочел това те прави изключително фанатичен, хората започват да вярват на една идея и започва да проработва така наречения принцип на Дънинг - Крюгер – убеденото невежество."

Според Анна Лазарова книгите са важни за хората, защото подпомагат начина им на справяне със заобикалящата ги среда, те са още един начин да справим, да се стремим към нещо повече. "В дигиталната ера книгите изостават, мислим, че книгата е равна на учебника, а това не е така, при книгата няма трябва, тя е за удоволствие" – казва тя

Сред имената на авторите в сборника са проф. Цочо Бояджиев, поетът Стефан Иванов, Георги Господинов, Палми Ранчев, Здравка Евтимова и още много. Всички те, според Светлозар Желев, трябва да се мислят като приятели, в чиито съвет можем да се вслушаме.

Премиерата на изданието ще бъде на 29 ноември в Литературния клуб на Столична библиотека. Чуйте в "Какво се случва“ още за "От авторите и читателите за книгите и четенето".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18