Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

16
Снимка: Ани Петрова

"Формат 30/30" върви по своя път вече 22 години.
Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности.
За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис за щедрия им жест на участие във ФОРМАТ 30/30!
Неоценим е във всичките му аспекти за докосналите се по някакъв начин до тази изложба.
Изразявам адмирации към силното присъствие на зрялото поколение художници, с които пътуваме заедно вече трето десетилетие и все още откритията ни са вълнуващи.
Възхищавам се на доайените в живописта, съхранили ентусиазма и истинското си любопитство към този свят. В изкуството няма предели.
Очарована съм от най- младите! Идват силни, с лице и характер, с обноски и чара на младостта си, и дават огромни надежди за бъдещето.“

Това са думи на Вихра Пешева, галерист в столичната галерия "Астри", където е подредена XXII изложба "Формат 30/30". В нея са включени над 120 художници от различни краища на България, както и двама френски и един американски автори. Представители са на различни поколения, стилове и техники в живописта. Обединени от естетиката на подбора и размерите на произведенията си – 30/30 см.

Изложбата на галерия "Астри" ще продължи до 29 януари 2024 г.

Димитрина Кюркчиева покани галеристката Вихра Пешева и двама от участниците – младият Иван Бурбара и проф. Ивайло Мирчев – да представят изложбата в "Артефир“.


Снимки – Ани Петрова, БНР, галерия "Астри"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18