Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ани Бурова: Литературата и образите на "прехода"

| обновено на 29.11.23 в 12:05

Следващите редове са посветени на един динамичен етап в развитието на българската литература, а именно периода след 1989 г. Дали този етап е отговор на промените в обществото, което преживява трансформация от тоталитарен режим към демокрация? Какви са образите на “прехода“, които авторите формират? И защо романът играе ключова роля, като помага за формирането на нови разбирания и памет за този период?

На тези въпроси се опитахме да дадем отговор в ефира на предаването “Нашият ден“ заедно с доц. д-р Ани Бурова, литературен историк и критик, преподавател от Катедрата по славянски литератури на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

"Вероятно всеки има свой отговор за това как възприема "прехода“, базиран и на личния ни биографичен опит, и на поколенчески такъв“, казва тя. Вероятно литературата е един от начините да потърсим по-дълбоки отговори. Литературата гледа по различни начини на този период.

Според нея периодът след 1989-а вече е много дълъг и не можем да говорим за него като за един период. След 2000 година картината се променя. Върху литературата въздействат фактори, които не са свързани само с постсоциалистически период. Виждаме все по-силното влияние на новите медии – социални мрежи, рекламата и други.

По нейните думи картината, която създава литературата, до голяма степен зависи от това, което носим в колективното си съзнание като общество. Съвременната литература е много разнообразна като сюжети и жанрове.

Литературата в контекста на прехода е акцент в лекция на доц. Ани Бурова на 29 ноември в театралната зала "Алма Алтер" на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", съобщават организаторите.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18