Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие. Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон.

"Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за колективно финансиране, това става възможно. Разбира се, извървяхме доста труден път за лицензиране на платформата за колективно финансиране и получихме лиценз от Комисията за финансов надзор."

Това казва в ефира на "Нашият ден" Даниела Пеева, вдъхновител и основател и на първата платформа за колективно финансиране проекти със социално и екологично въздействие.

Платформата е доставчик на услуги за колективно финансиране и предоставянето на услуги по улесняване на отпускането на заеми и пласиране без твърд ангажимент на прехвърлими капиталови ценни книжа.

"Имаме създатели на проекти. Тези проекти минават през щателна проверка от страна на нашия консултативен, който се състои от 11 члена. След това проектът се допуска за листване на платформата. И от там нататък юридически и физически лица могат за вземат участие във всеки един от проектите, който е листван на платформата", казва тя.

Предлагат се три вида финансови инструменти за финансиране. Акции, облигации и заеми. А инвеститори могат да бъдат юридически или физически лица.

По думите ѝ натрупания съвместен опит и експертиза на капиталовия пазар и отношенията с инвеститори, както и чрез достъпа до интересни проекти, ще бъдат създадени условия за финансиране на компании, които наистина създават не само измерима социална стойност, но и успяват да я превърнат в печеливш бизнес модел, работещ в полза на цялото общество.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50