Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

Жена е третият пациент в света, излекуван от вируса, който причинява СПИН. Това дава надежда на учените да смятат, че новият подход има потенциал да излекува повече хора

Снимка: БГНЕС

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта.

Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на трансплантация, който включва прилагането на кръв от пъпна връв.

И тримата излекувани до момента пациенти са били болни и от някаква форма на рак и костно-мозъчната терапия, на която са били подложени, е целяла да спре навлизането на вируса в кръвните клетки.

Предимството на стволовите клетки от кръв от пъпна връв е, че те са много по-достъпни благодарение на националните и частните банки за съхранение, отколкото стволовите клетки, извлечени от костен мозък на възрастни донори, които са били използвани при лечението на предишните двама пациенти. Особено важно е, че при стволовите клетки от кръв от пъпна връв не е необходима толкова голяма съвместимост с пациента, както е при трансплантацията на клетки от възрастен донор.

Излекуваната пациентка е описана като жена на средна възраст със смесен произход. През 2013 година тя е била диагностицирана с ХИВ, а 4 години по-късно е установено, че страда и от остра форма на левкемия. За лечението на онкологичното заболяване жената получава кръв от пъпна връв, като съвместимостта с донора е само частична. Избрана е проба от кръв със специфична мутация, която прави клетките резистентни на ХИВ вируса.

Това не е пътят към изнамиране на терапия срещу ХИВ, тъй като е твърде рискова и скъпа, но дава надежда, че науката все по-добре разбира как работят клетъчните механизми.
"Умбиликалните стволови клетки са атрактивни, казва д-р Стивън Дийкс, експерт по СПИН от Калифорнийския университет. Има нещо вълшебно в тези клетки и може би нещо вълшебно в кръвта от пъпна връв като цяло, което добавя допълнителни ползи".

Приблизително 38 милиона хора по света живеят с ХИВ, като близо 73 милиона се лекуват, често със силни антиретровирусни лекарства, които могат да контролират вируса. Много от тях не могат да се подложат на трансплантация на костен мозък, тъй като процедурата е инвазивна и рискована. Този тип лечение обикновено се прилага при онкоболни пациенти, които нямат други опции.

Чуйте повече за действието на ретровирусите, които правят намирането на лечение за СПИН толкова трудно, както и за терапиоята със стволови клетки в "Науката не спи" с Никола Кереков.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35

"Силата на мозъка" – съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение. Отговор на тези въпроси дава в своята книга "Силата на мозъка" Катрин де Ланг. Катрин..

публикувано на 23.02.24 в 16:20

Акад. Константин Хаджииванов за енергията на бъдещето

Как да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид в атмосферата, предизвикващи парников ефект и драматични промени в климата? Отговорът на този фундаментален въпрос, от който зависи бъдещето на планетата, вълнува учените от цял свят. У нас, представители на близо двайсет организации от научните, образователните и обществените среди вече обединиха..

публикувано на 23.02.24 в 08:15

Казбата – старото, но туптящо сърце на град Алжир

Центърът на столицата на Алжир – Алже, както я наричат местните, прилича повече на типично френски град от 19 век с красивите си и изискани сгради, прави булеварди и отлично аранжирани паркове. Новите квартали по нищо не се отличават от българските с класически панелки и стихийно застрояване. Но ако искате да се потопите в атмосферата на..

публикувано на 22.02.24 в 16:15

Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите – ума и съвестта на нацията. Тъкмо с репресиите, предприети срещу тях, се занимава книгата на..

публикувано на 21.02.24 в 18:16