Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев: Министърът на културата да е адвокат на сектора, а не PR на правителството

| обновено на 06.12.23 в 10:16
Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Синдикатите в сектора на културата се обединиха в национален протест под лозунга "Народ без култура е народ без бъдеще!" и се събрират днес пред Министерството на културата, изразявайки недоволството си по повод ниските бюджети за културната сфера. Причината за тяхното недоволство е предстоящият проект за бюджет, който според тях е недостатъчен за подкрепа на изкуствата и културната дейност в страната.

Протестът пред Министерството на културата има за цел да изпрати послание към правителството и да подчертае необходимостта от промени в културната политика на държавата. Исканията на синдикатите са формулирани в 3 точки: първо, те настояват за законови промени, да гарантират бюджет, достатъчен за увеличаване на доходите и възнагражденията на работниците в културната сфера; второ, изискват осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура; и трето, те призовават за ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри, фолклорни ансамбли и театри.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев изразява мнението си в ефира на "Нашият ден" и подчертава неотложната нужда от подобряване на ситуацията. Той заявява, че от 30 години, през които работят в театралната сфера, нито една правителство не се е опитало да 1% от БВП за културните нужди на страната . Според Мутафчиев този протест представлява възможност за диалог и акцентира върху позитивната енергия, проявявана от целия сектор.

Той подчертава, че културата е от решаващо значение за обществото и акцентира върху важността на инвестициите в нея. Според него пандемията, когато хората бяха лишени от достъп до галерии и музикални зали, е доказателство за необходимостта от културни средства и изкуствата като цяло. Мутафчиев заявява, че хората се завръщат към културните власти, и това налага подкрепата и инвестициите от страната на държавата. Той изразява личното си желание - министърът на културата да участва като " адвокат на културния сектор, а не да бъде PR на правителството ".

Мутафчиев подчертава, че изискванията на синдикатите включват не само средства за заплащане, но и за дейности.

„Министерството на финансите оряза абсолютно всичко и хвърли едни 50 млн., с които да запушат устата на театралите. Ние не сме съгласни! Явно управляващите нямат добри съветници, заобиколени са от хора, които смучат заплати като администрация и не ги съветват правилно. Правилният съвет, който трябва да получи е, да се води диалог. Да седнем на една маса и да се разберем, защото министърът на финансите казва, че ние искаме пари само за заплати – не, не е така! Искаме средства за дейности, а запратите от тези дейности ще ги изкарваме сами. Някой трябва да покрие дейностите, защото всичко се е повишило като цени. Средствата трябва да бъдат осигурени от държавата, защото така е разписано в закона”, посочва той.

Чувайте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24