Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 519

Завладей публиката!

Мартин Кърнолски (вдясно) и Емил Янев
Снимка: Ани Маринова

В епизод 519 "Трамвай по желание" среща своята аудитория с потомствения музикант и сценичен педагог Мартин Кърнолски.

Всъщност в най-съкратения си вариант визитката на Мартин изглежда така: музикант, магистър по маркетинг и доктор на театралните науки, създател на българско училище в Сингапур, учител по сценично поведение на музикалната сцена, създател на собствена методология за обучение, по която преподава на деца публична реч.

Не е безинтересно да се отбележи, че авторската методика на Кърнолски се основава на постиженията на сценични колоси като К. Станиславски, Б. Брехт, М. Чехов, Дж. Наваро, А. Пийс, Д. Морис.

"Да владеете публиката, да управлявате реакциите ѝ, да ѝ внушите вашите послания и тя да ви повярва, да я накарате да ви следва във всичко – това са само част от уменията, които изучаването на "Сценично поведение" по моята система ще ви даде" – обобщава д-р Кърнолски.

Как да си служим с ръцете, краката, очите, гримасата, мускулите на цялото тяло, когато сме на сцена или пред публика – това преподава Мартин на своите ученици – от деца до сценични професионалисти. И си припомня един от заветите на баща си, знаменития композитор Димитър Кърнолски: "Жестът трябва за допълни словото и да даде на зрителя още информация, да донарисува картината в главата на зрителя".

Какъв ценен сценичен багаж отнесе Мартин до Сингапур през Израел, Русия, Франция, Беларус, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Хърватска, Германия, Италия и какво върна обратно в България, ще научите от епизод 519 на "Трамвай по желание".

Снимка – Ани Маринова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18