Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IX Международно триенале на графиката в София

Испански акценти и награди графика на Съюз на българските художници 2023

13
Снимка: @SofiaPrintArtTriennial

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации.

Триеналето има близо 30-годишна история. Създадено е по инициатива на секция "Графика и илюстрация" към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас.


Тазгодишното издание не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, но и позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст. Триеналето поставя София сред влиятелните графични средища и допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експерименталните графични форми.

Международното жури, което определи наградите за 2023 година включва Буян Филчев (България), председател на Организационния комитет на Триеналето, Десислава Христова (България), Мариана Смит (САЩ), Майкъл Кемпсън (Австралия), Давид Артеагоитиа (Испания) и Педро Галилея (Испания).

Росица Стайкова (превод), Невена Праматарова, Педро Галилея, проф. Десислава Христова-Тошева и Давид Артеагоитиа
Повече информация за деветото издание на Международното триенале на графиката и наградените автори за 2023 година може да открие на сайта на СБХ.

Освен участващи в Журито, неговите членове са и куратори на съпътстващите изложби.

Съпътстващи изложби:
• Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай – носител на Голямата награда от предходното Осмо издание на Триеналето;
• "Референти" – съвременна испанска графика, куратори – Давид Артеагоитиа и Педро Галилея (Испания);
• Сборна изложба на австралийска графика, куратор – Майкъл Кемпсън;
Самостоятелната изложба на Мариана Смит, първото събитие от програмата на Триеналето в галерия "Академия" от 23 ноември до 6 декември 2023 година.


Организаторите планират издаването на пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари 2024 година.

В "Артефир" гостува част от Международното жури на триеналето 2023 – испанските художници и куратори Педро Галилея и Давид Артеагоитиа и проф. Десислава Христова-Тошева, ръководител на катедра "Графика" при НХА и член на секция "Графика и илюстрация" към СБХ.


Деветото Международно триенале на графиката се организира от Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година.

Най-мащабната международна инициатива на СБХ се осъществява с подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Национален фонд "Култура", Столична община, Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Национална художествена академия и "Директа" – изключителен представител на Fabriano.

Снимки: ФС на Международно триенале на графиката в София

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър. Ученици, учители..

публикувано на 27.02.24 в 09:53
Надежда Олег Ляхова, Обсебване – 25 години по-късно, 2024, видео

Обсебване и съхранение

От 2019 насам в къщата-музей "Вера Недкова" периодично се представят изложби на съвременни художнички. Там, сред картините и мебелите, останали от бележитата им предшественичка, те намират вдъхновение и осъществяват своеобразен творчески диалог с нея във и през времето – според собствената си нагласа и светоусещане. Понастоящем в дома на Вера..

публикувано на 26.02.24 в 16:29

"Джобове, пълни с хляб" – пиеса, която изпълва душите с въпроси

Двама мъже стоят от двете страни на един изоставен кладенец. На дъното на този кладенец вие куче. Как тази драматургична ситуация ще доведе до философски заключения за смисъла на живота и Световния ред – и то по един лек и комичен начин? Отговорът на този въпрос ще разберат зрителите на "Джобове, пълни с хляб" – театрален режисьорски дебют..

публикувано на 26.02.24 в 12:32

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50