Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

Снимка: bg90s.com

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма.

Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница, съдържаща негови биографични и библиографски данни, които да подпомогнат по-подробно запознаване с този период от литературната ни история.

Сред поетите, чиито стихотворения се превръщат във видеопоезия, са Биньо Иванов, Иван Методиев, Николай Искъров, Калина Ковачева, Малина Томова, Борис Роканов, Палми Ранчев, Ани Илков, Георги Господинов, Петър Чухов, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Румен Леонидов, Миглена Николчина и много други.

"Част от идеята е, че това уж е близко минало, но то е почти изчезнало. Някои от поетите на времето са напълно непознати, те никога не са живели в столицата, други обаче са много утвърдени и имат дълъг творчески път. На практика не може да има истински общ знаменател на поезията от тези години, но любовта към поезията е водеща." – казва Мария Михайлова, една от създателките на сайта.

"Аз съм едно от тия деца, за които 90-те са далечни. – разказва Дамян Михайлов, който е режисьор и автор на видеоматериалите. – Но се оказа, че поезията изненадващо много говори за десетилетието. Всички от нашето поколение имат родители, които са живели тогава и картината е наистина на едно престройващо се и тепърва ориентиращо се общество. Поезията от 90-те повече влиза в ежедневието, в калта на живота. Всяка бедност и глад са били път на натрупване на мъдрост." – допълва той.

Чуйте Мария и Дамян Михайлови в "Какво се случва"


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър. Ученици, учители..

публикувано на 27.02.24 в 09:53
Надежда Олег Ляхова, Обсебване – 25 години по-късно, 2024, видео

Обсебване и съхранение

От 2019 насам в къщата-музей "Вера Недкова" периодично се представят изложби на съвременни художнички. Там, сред картините и мебелите, останали от бележитата им предшественичка, те намират вдъхновение и осъществяват своеобразен творчески диалог с нея във и през времето – според собствената си нагласа и светоусещане. Понастоящем в дома на Вера..

публикувано на 26.02.24 в 16:29

"Джобове, пълни с хляб" – пиеса, която изпълва душите с въпроси

Двама мъже стоят от двете страни на един изоставен кладенец. На дъното на този кладенец вие куче. Как тази драматургична ситуация ще доведе до философски заключения за смисъла на живота и Световния ред – и то по един лек и комичен начин? Отговорът на този въпрос ще разберат зрителите на "Джобове, пълни с хляб" – театрален режисьорски дебют..

публикувано на 26.02.24 в 12:32

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20