Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В огледалото на Рембранд

Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия УниАрт на НБУ поставя началото на един голям проект, посветен на гениалния нидерландски художник, който ще продължи до края на месец януари. Идеята е на Център "Българо-Европейски културни диалози", галерия УниАрт на НБУ и с участието на Фондация "Моят музей".

Изложбата, която се открива 12 декември и може да се види до 15 февруари, представя висококачествени репродукции на хелиогравюри на Рембранд, поставяйки ги в диалог със съвременната култура и с възприятията на студенти и преподаватели от Нов български университет.

Целият проект предвижда богата програма от изложби, лекции и уоркшоп, с участието на кураторите от Райксмузей (Амстердам) – д-р Ерик Хинтердинг и д-р Фризо Ламертсе. Към изложбата "В огледалото на Рембранд" доц. Тодор Петев, който е неин куратор, е подготвил и специално издание. А за официалното откриване на 18.01. от 17.00 часа в УниАрт ще има и премиера на поемите от Йосиф Бродски и Елизабет Дженкинс, в превод на д-р Боряна Кацарска и проф. Александър Шурбанов. 

"Рембранд през целия си живот, освен с рисуване с живопис и с графика, се занимава и с гравиране в техниката на офорта. Между другото, той и колекционира офорти на други художници като Дюрер или Кастелони.

Извън пределите на Нидерландия Рембранд е бил познат повече именно като гравьор. Той има доста автопортрети и портрети, доколкото знам, изпълнени с тази техника, но шедьоврите на офортите му са пейзажи и библейски сцени? Велики постижения има в създаването на т.нар. "нощни сцени") Гений е на светлосенките.

Красотата на офортите му е в цвета, макар че те представляват черно-бяла графика, но Рембранд като никой друг умее да придава цвят на бялата хартия и черната сянка."

Какво може да се види на изложбата, как студентите участват в нея и още за проекта; Какво е иновативното в работата на Рембранд, какви нови подходи, техники, идеи, ефекти използва?; Какъв преврат извършва Рембранд в техниката на гравиране?; Какво е значението и какви предизвикателствата отправят офортите на великия майстор – чуйте повече от интервюто с проф. Стоян Сгурев и доц. Тодор Петев в звуковия файл.