Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи!

Снимка: evrika.org

Вече втора седмица обществото ни се тресе от Пиза-шока, както колеги сполучливо нарекоха резултата от международното оценяване на учениците PISA. Диагнозата "функционалната неграмотност" ни накара да забравим огромното количество спечелени от нашите ученици медали на различните международни олимпиади по природо-математически науки. Забравихме ги точно както забравяме да мислим за отглеждането на тези таланти, за изграждането на връзка помежду им и за осигуряваната приемственост между поколенията. Слава Богу , напоследък все повече НПО започнаха да помагат на младите таланти, но Фондация Еврика беше първата, която им подаде ръка и превърна тази помощ в политика на трайно инвестиране в бъдещето. За изминалите 34 години от създаването си Фондацията е предоставила стипендии или добавки към стипендии на около 3000 студенти; помогнала е на хиляди други да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании; да извършват своите научни изследвания и да осъществяват своите стопански инициативи.

Григор Цанков, изп. директор на фондация „Еврика“
За работата на Фондацията през годините и създадената приемственост между поколенията в "Познати и непознати" разговаряме с нейния изп. директор Григор Цанков.
Чуйте разговора в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23