Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои бяха най-важните събития в съдебната система през 2023 г. – 1 част

Снимка: Ани Петрова, БНР

Каква беше годината през погледа на нашите консултанти в професионален план? Кои бяха най-важните събития в съдебната система? Какви са очакванията от новата година? – Първа част

Проф. Ирена Илиева, проф. Таня Йосифова, доц. Ана Джумалиева, д-р Орлин Колев, адв. Елка Пороминска, доц. Гергана Йорданова, адв. Захари Генов, адв. Мария Ганчева, адв. Пламен Димитров, Ясен Танев – дългогодишни консултанти на "Законът и Темида" – споделиха своите резултати от изминалата 2023-та и своите очаквания от 2024 г.

Проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото, избрана наскоро за зам.-председател на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа:

"2023-та беше една спокойна, плодотворна и добра година за Института за държавата и правото. В продължение на предишните ни усилия мисля, че укрепихме академичния състав с млади хора, които се развиват изключително положително, много са продуктивни академично и активни обществено. Ние бяхме изключително активно по отношение на животрептящите въпроси на деня – откликнахме да предоставим експертиза в областта на промените в Конституцията; защитата от домашно насилие; всичко, което занимава обществото от гледна точка на правото."

Проф. Таня Йосифова, експерт по гражданско и търговско право, председател на Арбитражния съд - Българска стопанска камара:

"2023-та беше много успешна за мен – и в професионален и в личен план. По отношение на Арбитражния съд към БСК – ние внедрихме една нова платформа за електронна медиация, която позволява целия процес по медиация да се инициира и да приключи изцяло в онлайн среда. Освен това проведохме Арбитражна колегия – приехме изменения в нашия правилник, така че да отговаря на съвременните изисквания. По отношение на университетските прояви – продължи интересът към дисциплините информационно и интернет право. Годината беше богата на национални и международни събития в областта на правото."

Адв. Захари Генов сподели:

"Отминаващата година беше свързана основно с битки с правосъдието в защита на интересите на нашите клиенти. Заедно с тези битки бяхме свидетели на много други сцени и случки от съдебния и политическия живот на страната, които дадоха отражение на една донякъде несправедлива кауза от страна на управляващите. Като адвокат, стигнах до извода, че във всички случаи трябва да устоява позицията, каквато и да е тя, и сме длъжни да отстояваме правата на нашите клиенти. Най-главното събитие тази година, по отношение на съдебната реформа,  беше издаването на указа на президента Румен Радев за освобождаването на дотогавашния главен прокурор Иван Гешев."

Доц. Гергана Йорданова каза:

"Това беше една силна и успешна година за мен – и в личен, и в професионален план. Преминах през една не съвсем лека, но успешна хабилитационна процедура, която е важна за моето професионално и личностно развитие. През тази година имах честта и удоволствието да финализирам моята процедура за кандидатстване за престижната Фулбрайтска стипендия, отпускана от Държавния департамент на САЩ, и съвсем скоро ще замина за Вашингтон, където ще имам възможност да продължа своите изследвания и своята експертна работа в областта на превенцията и противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма в Университета "Джордж Мейсън"."

Ясен Танев, един от най-добрите и популярни експерти по киберсигурност, каза:

"През 2023 в целия IT сектор навлязоха нови технологии – за добро или за злоупотреба. 2023 г. е годината на генеративния изкуствен интелект и годината на естествения интелект и хората, които се осъзнават и започват да учат. Така че 2023-та в областта на киберсигурността беше годината на идеите, на интелекта – за добро или за извършване на престъпления." 

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46