Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 23 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• "Транс Сибириън Оркестра" ни разказват коледни приказки.
• "The Christmas Attic" 1998.
• "The Lost Christmas Eve" 2004.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Преди Коледа на гости е село Лесичово, област Пазарджик.
Разкази за историята и настоящето на селото, за подготовката на предстоящия празник, за читалището, забележителностите, младите хора, делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Състезанието "Златната ябълка" – финал за месец декември.
• Подготвяме малките слушатели за коледните празници с тематични песни и празнично стихотворение, написано от Гео Милев.
• История на изкуството за деца: величественият дворец в португалския град Мафра.

от 8.06 до 9.00 часа
Радиотеатър за деца
"Имитаторът на животни", по бенгалска приказка

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Колева
• Младата майка: честитим новата рожба на един млад татко – колегата от "Хоризонт" Спас Крайнин, чиято съпруга – Мартина Кръстева е актрисата и водеща на "Нашият ден" и "Семейно радио". Разказ за раждането на новия живот от първо лице и какво е усещането сам да срежеш пъпната връв на дъщеря си.
• От другата страна: заставаме с акушерката д-р Славяна Галева, която разказва за новите, но всъщност добре забравени практики бащите да присъстват на раждането и да бъдат подкрепа на родилката.
• Пак за раждането, но вече на "Новото слънце" и какви са били обичаите у нас в това гранично за годината време, когато денят започва да става по-дълъг и всичко е пропито с надежда. Разговор с етнолога Лиляна Старева.
• Оставаме на коледна вълна с помощта на Славил Димитров – диригента на Младежката филхармония на НМУ "Л. Пипков" – каним слушателите на 10-ото издание на Коледното матине в зала "България".
• Вкусът на истината
• Солистката от ВГ "Радиодеца" Мила Иванова за емоцията чрез музиката да носиш коледно настроение и песента "Коледен звън", написана от продуцента на групата Десислава Константинова.
• Моето семейство: гостуват самата Десислава и нейният съпруг Драгомир Константинов, чийто живот е любов и музика. От детските песнички до новосформираната им рок група.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува Борислава Танева – пианист, композитор и преподавател (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Трудният и многопластов Робърт Фрост, един от важните американски поети от началото на XX век, и напрежението и утехата в поезията му, които съзираме няколко нива надолу в текстовете – разговор със Зорница Христова, един от преводачите му на български. Повод за разговора е публикуваното през 2023 г. издание със събрани стихове "Сбогом и стой на студено".

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Талантливи, независими артисти от Нешвил: Дона Хюс, Кати Киавола и Пам Гад с техни емблематични албуми. Коледна колекция на канадската семейна група The Rankin Family.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Музеят – поглед отвън! Днешният ден и бъдещето на институцията музей през погледа на един икономист
Какво не достига на музея, като институция, за да бъде постигната хармония между неговата роля и мисия днес и финансирането на неговите дейности? Отдалечава ли се музеят от фокуса на общественото внимание: как се осъществява дарителството и още по-важното – да очакват ли музеите и художествените галерии едно по-активно спонсорство от частните финансови институции и фирми. Доцент Григор Сарийски, от Института за икономически изследвания към БАН, споделя своите впечатления и анализи за възможните успехи, както и докъде да се простират реалистичните очаквания на музеите и художествените галерии, за финансовото им оцеляване…

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Badnja je noc". На Бъдни вечер срещу Коледа с Плешивото куче.
- Писмо ДО Санта Клаус и писмо ОТ Дядо Коледа до българските деца.
- Адвокат от Санкт Петербург съди Дядо Мраз за 24 години нереализирани мечти.
- Името на Коледа носи изцяло български произход. Говорят архивите: "Исторiя во кратцѣ о болгарскомъ народѣ славенскомъ" на Спиридон Иеросхимонах (1792). По чия идея и как Тодор Живков възстанови честването на Рождество. Кога традиционните новогодишни банкети на ЦК на БКП и Политбюро заминаха към аналите.  
• "Коледа е като шума от клозетното казанче на съседа - все някога свикваш с него". Казал го е титанът Чарлз Буковски. А сега е ред на Плешивото куче.
• За чакането, очакването и търсенето на смисъла - като най-скъпия подарък.
• В празничния саундтрак:
- От Вашингтон с любов: "We Wish You A Merry Christmas" на българо-американската група "Ван Гейлън бенд" (премиера в национален ефир).
- Емил Димитров, "Тежка индустрия", Марсел Змозек, Любомир Хреха, "Мери Бойс бенд", хор "Бодра смяна" и др.  
"Весела Весела ПразоКоледа" от "Контрол" (и Плешивото куче).

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 524 "Трамвай по желание" среща своята публика с режисьора Минчо Събев и Димитър Туджаров-Шкумбата.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"На небето е прекрасна дъга" Даниела Манолова – 1 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: По следите на българските празници – разговори с етнографи за обичаи и ритуали от Шопско, но също и от Добруджа, и от Родопите, за месене на питки, за палене на бъдници, за да разберем повече за смисъла и значението на празниците.
• Маршрути: Среща с Божидар Чергаров, който губи зрението си преди години, но не се предава, а продължава да живее пълноценно и да обикаля планините. Интервю на Ани Костова.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
Спектакъл на оперния "Триптих": "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики" на Джакомо Пучини, състоял се на 29 септември 2023 г. във Виенската държавна опера с участието на солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера с диригент Филип Жордан. В ролите: Михаел Фоле, Аня Кампе, Джошуа Гереро, Елеонора Бурато, Михаела Шустер, Моника Бохинец, Амброджо Маестри, Серена Саенц, Богдан Волков…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20