Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 27 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Несполука" – разказ от Емилиян Станев, част 2

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и качествен уърлд от близо и далеч. Акцент е алпийската част на Стария континент.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Славчо Александров, Цонка Димитрова, Димитър Арнаудов, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Палчо", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хитрият Пинокио" от Джани Родари

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Таня Любенова
• Епизоди от живота
• Темите на деня: Смислените каузи и глътката надежда през човешките истории и добрите хора.
• Разговорът: д-р Цветана Джурова, педиатър, след нощно дежурство в Пирогов – гостува със сина си Здравко Димов, военен пилот. Какво е да очакваш да бъде спасено твоето дете, когато ти спасяваш чуждите? За трудните изправяния и силната слабост, която те прави различен, а на моменти дори и героичен.
• Времето на редактора

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Амадеус" от Питър Шафър – 1 част

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
Български и световни музикални събития от 2023 г.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Посрещаме Стефановден с филмовия режисьор Стефан Командарев, един от отличените творци в кампанията "Българските посланици на културата 2023" на БНР.
• Съкровищата на хартиеното изкуство. Разговор с художничката Даниела Тодорова и новия й авторски проект "Преплетено" в столичната галерия "Сердика". Изложбата е част от втория панел събития на София хартиен ар фест 2023
• Как се е укрепвала вярата в Зографския манастир "Свети Георги". Премиерни прожекции на документалния филм "Харизани" на Николай Николов. Среща с автора.
• Културни акценти в празничния месец декември. Разговор с театроведа Майя Праматарова.
• Новогодишна гала вечер с любимите спектакли на балет "Арабеск" на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Разговор с хореографа Боряна Сечанова, директор на балетната трупата.
• "Коледна приказка" – концерт-спектакъл на маестро Йордан Камджалов и музикалните таланти от фондация "Стоян Камбарев" в Бургас и Варна. Покана от актрисата Деси Тенекеджиева, създател на фондацията.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Йоана Георгиева
Фокусът в предаването е върху венецуелския диригент Густаво Дудамел.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
История на чудото – що е то и откога
В последния ден на Коледните празници говорим за чудото в неговите духовни, религиозни измерения, но и за чисто човешкия смисъл на понятието. Има ли лични чудеса, разказите за тях ли са най-интересните приказки? Поетът Георги Константинов разказва за чудесната си среща с президента на Пакистан Беназир Бхуто, (впрочем атентатът срещу нея е тъкмо на 27 декември 2007 г.), писателят Емил Андреев разсъждава имал ли е кратка и внезапна любов Джон Кенеди с българска партизанка, поетът Румен Леонидов и културологът Тони Николов говорят за чудесата в религиозен и духовен план.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Константи и въображаеми светове в науката – 5 епизода: Светлина и струни – отвъд хоризонта на събитията
Разглежда как важните за математиката, физиката, химията, програмирането, статистиката числа намират място в музиката, архитектурата, природата, философията. Поставя научни и философски въпроси за математиката като наука и различните видове числа, които тя използва. Прави паралел между константите в точните и хуманитарните науки и как математическите модели могат да присъстват във физическия свят. Цикълът представя и различни гледни точки към математиката и числата като език, през който "говорят" науките.
В този епизод Вера Гоцева, философ и фотограф, д-р Владимир Божилов, главен асистент в преподавател в катедра "Астрономия" на Физически факултет на Софийски университет, главен редактор на сп. "ВВС знание" и главен асистент Кирил Христов, изследовател на Теория на елементарните частици към Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН разказват за скоростта на светлината като константа, във физиката и в Теория на струните. Предлагат математически, логически и философски представи за тълкуването ѝ както в света на физиката, така и в този на фотографията.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Поредица: "Култура на прехода"
В партньорство с Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" представяме документално дискусията и по третата тема от лекционния курс "Култура на прехода" - "Образи на прехода в новата българска драма", водена от проф. Камелия Николова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Динамичен, звучен уърлд от Северозападна Испания – областта Галисия. В лицето на виртуозния гайдар, композитор и аранжор Хосе Мануел Будиньо и формацията на негово име. Сред народните мотиви, които използва, освен типичните за родния му край, се срещат още португалски и келтски (вторите, между другото, образуващи древния фолклорен субстрат в голяма част от Северозапада на Пиринейския полуостров).

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В празничното издание на предаването представяме коледни творби от съвременни естонски композитори – Коледна оратория и меса №4 от Урмас Сисаск, както и произведението "2000 години след раждането на Христос" от Пеетер Вехи.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Поетична Коледа. Поети, гостували през годината, и техните стихотворения. Епизод от поредицата "Градски детектив", посветен на Националната художествена галерия "Квадрат 500".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Следколедният "Джаз плюс" дава място на няколко новогодишни песни на Грегъри Портър, но това е в края на предаването. Началото е, както му се полага, на първия ни кръстник от март 1993 – Чик Кърия, чийто наскоро излязъл албум с неговия "Илектрик бенд" е ни повече, ни по-малко "Бъдещето е днес".
Следва любимата ни кръстница Шърли Хорн, която традиционно звучи всяка година между Коледа и Нова година в това предаване. Сега е ред на нейната сюита "Градината на блус музиката".
И още една любимка на "Джаз плюс", двукратно гостувалата ни в София Юн Сун На с надникване в бъдещата ѝ продукция "Чувствам се добре". Надяваме се, и вие, нощта е млада!

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

Петък, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.09.24 в 08:25

Четвъртък, 19 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последна засега..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Сряда, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 17.09.24 в 15:30

Вторник, 17 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 11 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 16.09.24 в 08:15