Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличие за тримата български герои на Пражката пролет

Снимка: sofia.czechcentres.cz

Рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" съобщава за едно необичайно събитие, което предстои  в Софийския университет "Св. Климент Охридски". На 17 януари в зала 23 на Ректората в 17 ч. е церемонията по връчване на Почетния знак на университета на студентите, подкрепили чешките си колеги в протеста през 1968 година.

Александър Димитров, Едуард Генов (посмъртно) и Валентин Радев (посмъртно) са имената на тримата бивши студенти от Историческия факултет, чиято будна съвест е повод Софийският университет да ги почете със своето признание.


За студентския протест и съдбата на неговите организатори в предаването разказва проф. Мира Маркова, декан на Историческия факултет към СУ. 

Проф. Маркова накратко запознава със събитията, превърнали 1968-а в историческа. Поводът да избухне Пражката пролет става новата програмата за действие на Чехословашката комунистическа партия. Тя предизвиква антиреакция на страните от Варшавския договор, разказва Маркова. Скоро след приемането на доктрината "Брежнев", определяща  неприкосновените принципи на Съветския блок, е взето решение за военна инвазия в Чехословакия. Изпратена е и българска военна група.  

Проф. Маркова посочва несправедливата окупация и смъртта на редица жертви като повод студентските вълнения да обхванат Чехословакия и редица други страни. На този фон през септември месец на 1968-а тримата български студенти правят публичен протест срещу окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор.

Деканът на Историческия факултет разказва за съдбата на смелите младежи.

Тримата биват изгонени и осъдени на 5 години затвор. Проф. Маркова акцентира върху факта, че техният протест е организиран с ясно съзнание за последствията. Това е пример за истинска гражданската доблест, според Маркова.

Животът на осъдените студенти е сложен, обяснява деканът. Едуард Генов остава бунтар. 1987 година той е един от подписалите "Апела на шестимата" – открито писмо до международната конвенция във Виена. Поводът е нарушаването на Хелзинкските споразумения. Арестуван, интерниран, а накрая експулсиран, до края на живота си Генов запазва своята будна социална съвест, разказва проф. Маркова. Тя споделя любопитни факти и от съдбата на другите двама протестирали.  

Първото, което Александър Димитров прави след преврата срещу Живков, е да поднови студентските си права и да се дипломира като етнолог. Благодарение на Валентин Радев, който се отдава на обществена дейност, днес имаме улици с имена като "Пражка пролет" и "Едуард Генов", завършва разказа проф. Маркова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Уикипедия, фотоколаж – Радио България
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02
Мануела Малеева

Мануела Малеева: За спорта и личната обществена отговорност

За спорта, темите на деня и личната отговорност на всеки, за да бъде светът по-добър, в "Нашият ден" говори легендарната българска тенисистка Мануела Малеева . Малеева споделя, че в днешно време твърде много теми предизвикват в нея тревожно чувство. Сякаш вече свикнахме с войната в Украйна и агресията на Путин, но всъщност този конфликт..

публикувано на 07.05.24 в 08:54