Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 21 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Нирвана" от Константин Илиев

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от Голямата къща на смешните хора

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Трайчо Синапов, Магдалена Морарова, Пламен Димитров, Диляна Колева, Янко Желязков, Вени Петков и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Пекарната за хляб с квас на София Цилева и Тони Соколов отваря врати в края на миналата година в софийския квартал Княжево, на брега на Владайска река. Пекарната разполага с голяма каменна фурна, градена на място преди около 30 години, на колкото приблизително са и двамата млади пекари, осмелили се да излязат от центъра на събитията и да дадат на съкварталците си вкуса от детството.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
Пакости и щуротии с Макс и Мориц.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Син Човечески дойде да потърси и спаси погиналото
В тези думи се съдържа определението за мисията на Господ Иисус Христос на земята, защото не праведници имат нужда от спасение, а грешници. Случаят с митаря Закхей от неделното евангелско четиво разкрива именно как грешник, благодарение на Христос, изживява своето прераждане за нов живот. Обременената съвест на Закхей не му дава покой. Върху нея лежат грехове за извършени неправди. Нито парите, спечелени по нечестен път, нито земните наслади могат да помогнат на нещастния митар, който живее презрян от всички Единственият изход от това мъчително състояние е да потърси Божието всеопрощение. У Закхей се пробужда надеждата да намери в Христос успокоение на смутената си съвест Той разбира, че Христос е толкова благ, че дори не избягва и грешници като него, презрени от хората и унизени в собствените си очи. Когато Закхей среща Христос той не получава от Него изобличение и бичуване за cторените грехове. Наместо това Спасителят събужда съвестта в душата му и Божията искра на човечност, която гори дълбок във всеки човек, дори и в най-падналия. Заедно с доц. Костадин Нушев, преподавател по Нравствено богословие в БФ при СУ "Св. Климент Охридски" се спираме на този евангелски откъс и търсим поуките от него в нашето съвремие.
В разговора се включва и проф. Дилян Николчев, преподавател по църковно право в БФ при СУ "Св. Климент Охридски", и заедно коментираме скандалното съболезнователното писмо на руския патриарх Кирил Гундяев по повод смъртта на Иоаникий Сливенски, както и поведението на Св. Синод по повод финансовата ревизия на НАП.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
Знание, познание, учене. Как учим в съвременен контекст?
Гостуват:
• Борис Илиев, учител в НПМГ;
• Василена Панчарова от "Уча.се";
• Рая Цветкова от "Бъдеще сега".

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• С кавалджията и ръководител на оркестър "Приятели фолк" – Георги Радев разговаряме за първия албум на състава – "От Добруджа до Тракия".
• Със странджанската певица Ваня Дженезова отбелязваме рождения ѝ ден.
• Светозар Казанджиев представя книгата си "Гайдана думи думаше", която е посветена на родопския гайдар Анастас Иванов.
• Директорът на НУФИ "Широка лъка" – Стоянка Тенова разказва за новосформираното "Сдружение на училища по изкуствата и културата към Министерство на културата".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – Дамско парти
водещ: Нина Божидарова
Актрисата Вяра Табакова изпълнява текстове на Светла Чимчимова, Атанас Далчев, Уилям Шекспир, Даниил Хармс и Нина Божидарова.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
Полският пианист с френски паспорт Пьотр Андершевски е в центъра на вниманието. Поводът е негов рецитал, състоял се през юли миналата година в Монпелие в рамките на фестивала на Френското радио. В центъра на програмата са разположени небезизвестните Вариации опус 27 на Антон Веберн – единствената публикувана пиеса на прочутия нововиенски композитор за соло пиано, един от основните му инструментални опуси и ярък пример за неговия късен стил.
Тази около 7-минутна творба в три части се превръща в съдба за младия Пьотр Андершевски през 1990 година. Тогава, едва навършил 21, той се явява на първия си голям международен конкурс – този в английския град Лийдс. Сред прочутите лауреати на Лийдс са легенди като Раду Лупу, Владимир Крайнев, Виктория Постникова, Алексей Наседкин, Андраш Шиф, Мицуко Учида. Андершевски мигновено става световноизвестен още на полуфинала, когато демонстративно прекъсва изпълнението си по средата и напуска сцената. Обяснението, което младият пианист дава на изумените членове на журито е, че е почувствал, че не свири достатъчно добре. Затова не вижда смисъл да продължи. Творбата, която според него не е представил подобаващо, са точно Вариациите опус 27 на Веберн. Само шест месеца по-късно Андершевски дебютира в една от най-престижните британски зали – "Уигмор" в Лондон. Днес почти никой не споменава името на пианиста, спечелил първа награда в Лийдс през 1990 (португалецът Артур Пизаро, тогава 22-годишен). Доста по-известни и успешни са носителите на втората и третата награда: германецът Ларс Фогт и французинът Ерик Льо Саж. Но всички те не успяват да получат респекта и възторга, които печели полякът Пьотр Андершевски с великолепния си ход – да напусне състезанието, защото сам не е доволен от себе си. Перфекционизъм, ексцентричност, или добре премислен "пиар ход"? Колкото и да разсъждаваме и анализираме, самият Андершевски никога не би си признал, ако наистина го беше направил нарочно с цел самореклама. Но резултатът е безспорен - Андершевски днес е сред най-успешните, най-търсените, най-аплодираните и най-богатите пианисти в света. А всичко започва от тези 7 минути – Вариации опус 27 на Антон Веберн.
В Неделния следобед Пьотр Андершевски свири и творби на Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Фридерик Шопен и Бела Барток. Записите са от рецитала в Монпелие и от негови студийни записи, издадени от Virgin Classics.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Демон за продан" от Боян Папазов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Ивелина Кунчева за кинофестивалите в Кан, Венеция и Берлин извън червения килим, за отношението на звездите и задължителния дрескод.
• Д-р Ана Пейкова за йога ретрийт на Мадагаскар, как живее местното население, с какво се храни, за животните и растенията в джунглата.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Кузманова, Стоянка Мутафова, Николай Калчев и Коста Карагеоргиев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - сатиричен поглед към взаимоотношенията на Светия синод, НАП и Златният телец.
• "Животът ни като виц" - продължение на темата за проверката на НАП в църковните финанси.
• "Вопли от интернета" - избрани коментари от социалните мрежи на купуването на платформата "Школо" от британска фирма.
• "Поздрави се сам" - честито на Иван Петрушинов и Снежния човек.
• "Тъп виц" - тъп и много стар виц.
• "Стари сюжети актуално" - актуализация на "Фантомът на операта".
• "Слушател на телефона" - слушател се възмущава от състоянието на генномодифицираните растения.
• "Ангажирани песни" - Аманда Лиър се бори срещу порочната практика "ти на мене, аз на тебе".

от 20.00 до 21.00 часа
водещ: Таня Димова
Чумата на нашето време и киното, което говори за нея - разговор с актьора Свежен Младенов, който влиза в ролята на хаджи Юрдан в новия филм "Чума", създаден по мотиви от Йовковия разказ "През чумавото".

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат изпълнения на: "Щурците", Род Стюърт, Джим Кроучи, Ринго Стар, "Тангра", Пол Саймън, Георги Минчев, Майкъл Френкс и  "Стийли Ден".

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Йоана Георгиева
Дирижира Василий Петренко

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35