Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 1 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Панама и Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на "Тракийска тройка", Калинка Згурова, Виолета Измирова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кой е по-хитър", индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" от Ено Рауд – 3 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Работата като житейски обстоятелства – събеседниците на "Нашият ден" с личен разказ за професионалния си живот, за смислените и безсмислени усилия, за подкрепата и противопоставянето, за границите и липсата им: юристът и психолог Катина Клявкова, книгоиздател и музикален продуцент Виктор Лилов, имигрантът с етиопски произход Бисрат Можо и антропологът Райна Гаврилова.
• Работата като житейски обстоятелства – още по темата със социолога Милена Статева, както и за това в какво ни превръща професионалното битие и трябва ли да има "безплатен" труд, когато каузите се превръщат в работни часове.
• Времето на редактора: Саможертвеното поведение при хората – писателят и журналист Ангел Иванов.

От 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин.
• Здраве и безопасност при работа – предизвикателства, добри практики, нормативна уредба, ролята на работодателя и работниците – интервю с Мария Кацарова, експерт ЗБУР.
• Хранене и диететика – съветите на диетолога проф. Донка Байкова.

от 11.00 до 12.00 часа
Песните от конкурса "Пролет 2024"

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Театър "Българска армия" и академия "Аскеер" обявява номинациите за театралните награди "Аскеер" 2024 във всички спектаклови категории и категория "Съвременна българска драматургия", както и носителите на наградата за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер" и почетен "Аскеер" 2024.
• Ключове към съвременното сценично изкуство. Разговор с драматурга Майя Праматарова в рубриката "Моментна снимка".
• Среща с художничката проф. Десислава Христова по повод новата й експозиция "Цветни сенки. Арматури. Неон" в столичната галерия "Аросита".
• Sepia: поредната изложба на галерията за съвременно изкуство "Сариева" в пространството на DOT София. Разговор с художника Димитър Генчев, автор на проекта и куратора Веселина Сариева, създател на културното пространство.
• "Изходи – упражнения" 2024: нова самостоятелна изложба на Венцислав Занков в София. Разговор с художника за сериите му от творби, в които са използвани дигиталните технологии и тяхното експериментално и изследователско интерпретиране в областта на визуалните изкуства.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Алисия Томова
Таря Турунен – финландският славей.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител
В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор в България, но и на българските в Аржентина и Испания. Заедно с това човек с остра социална позиция, радетел за реалистична литература, дето не да се откъсва от живота, а да е плътно с него и до него. Изобщо необикновена личност, която благодарение на усилията на мнозина негови почитатели и най-вече на Константин Хаджиев – неговия неуморен изследовател, лека-полека намира заслуженото си място в пантеона на българската култура. За това спомага и двутомникът със съставител, предговор и обяснителни бележки на Константин Хаджиев, както и един от софийските етюди на Тони Николов "В гипсово корито под небето". За този виден българин разказваме с Константин Хаджиев и Тони Николов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Мария Стоева
Енциклопедия на въображаемите същества
Епизод 1: Небивали животни
Цикълът разказва за любопитни въображаеми същества, които се срещат в митологиите и фолклора на Япония, Китай, Европа и България. Разглеждаме и литературни образи на странни същества, за които пишат античните автори. Те имат различни измерения и интерпретации и продължават да населяват всевъзможни фантастични светове. Дали хората ги пренасят в своята реалност и имат ли място в нея фантастичните котки, лисици, дракони, вещици, кентаври, русалки и други хибриди?
Епизод едно е със заглавие: "Небивали животни" и включва образите на свръхестествените животни, които срещаме във фолклора, митологията и приказките. За тях разказват: доц. Дарин Тенев, японист, д-р Теодора Куцарова, китаист, Благой Иванов, писател и киновед, Айгир Сверисон, преподавател в специалност "Скандинавистика" в СУ "Св. Климент Охридски", доц. Петя Банкова, етнолог от БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Какво търсим в историческите възстановки?
Кои са хората, които обличат костюми на прабългари, византийци, татари, опълченци? Какво търсят да преживеят и доколко се идентифицират с епохите, които пресъздават пред публика?
Клубовете за исторически възстановки, новите старини, археологическите атракциони, а и обществените настроения, стоящи зад засиления интерес към героичното ни минало стават обект на обширно етноложко изследване. Екипът учени от Института за етнология и фолклористика, които стоят зад него и зад изложбата "Да преживеем миналото. Историческите възстановки като феномен на културата" представя теориите и откритията си в "Какво се случва".
• Моята история, моята тема: има ли конституцията ни нужда от по-привлекателна корица и как си я представят художниците? Иван Хадживеликов от фондация The Convo, организатор на инициативата за нови корици на Конституцията разказва какво стои зад идеята?

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Фолклор от две не особено познати в музикално отношение дестинации в Южна Америка – Венецуела и Парагвай. Както и уърлд от Перу, иначе по-известно по света с автентичния си фолклор. Запълваме любопитните за нас липси в компанията на: Луис Мариано, оперния певец Хуан Диего Флорес, актрисата и певица Мариака Семпрун, салса изпълнителката Сусана Бака, чудесните "Тиера Адентро", които пеят освен на испански, още на индианския гуарана – единственият втори официален език в Южна Америка, уърлд- и кумбия група "Барето", а към края и "Килапаюн" и "Лос Рупай" – с тях ще се върнем към традициите на Андите и прилежащите им територии.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с Габриела Калоянова и Лилия Жекова по повод концерт на камерен ансамбъл "Силуети" на 10 май.
• През месец май във всяко предаване звучи българско произведение. Днес произведението е от Лазар Николов – Струнен квартет №3.
• Композитор на месеца: творчеството на Исанг Юн.
• Филмова музика: Саундтракът към "Опенхаймер" с режисьор Кристофър Нолън и композитор Лудвиг Горансон.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Пътешествие из съвременните балкански литератури – два паралелни разговора с писателите Андрея Расучану (Румъния) и Григор Бануши (Албания).
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Предпоследна част от сагата за Кийт Джарет с концерта му в Стокхолм 1989. Втора част от мини-поредицата с италиански джазмени, ред е на тромпета на Фабрицио Боссо - от Неапол до Чик Кърия. Парчето на Чик обаче се казва Сицилия.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05