Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краеведът Анюта Каменова-Борин за колорита на Чипровската област

Анюта Каменова - Борин
Снимка: Личен архив

Като гост в ефира на предаването "Terra Култура"  участие взе Анюта Каменова-Борин, дългогодишен директор на Историческия музей в Монтана и на музея в Чипровци, краевед и автор на книги. Тя разказа за своята изследователска работа и за живописните културни особености на Област Чипровци.

Борин запознава слушателите с разнообразието от занаяти, характерни за региона. Освен прочутото и до ден-днешен килимарство, краеведът изброи кожарство, златарство (XVI – XVII в.), книжова школа и може би изненадващо за повечето хора – грънчарството като занаятчийски школи с традиции в областта.  

"За жалост в днешно време, колкото и да се опитваме да го съхраним, независимо че  ЮНЕСКО обяви килимарството за национално културно наследство, няма кой да работи", казва краеведът.

Друга интересна тема, към която Борин открехва врати, е спецификата и историята на манастирите и църквите във Видинската епархия. Първата книга по темата, върху която работи заедно с Архимандрит Антим, е посветена на Видинската духовна околия, Белоградчишката духовна околия и Кулската. Гостът поясни за слушателите на предаването, че в книгата става въпрос за стари църкви както ранносредновековни, така и възрожденски, тъй като християнството пуска своите корени по тези места много рано.

Борин споменава и втора книга, работата по-която отново е в сътрудничество с архимандрита. Историкът заявява, че тя още не е издадена, но съдържанието ѝ обхваща около 186 църкви, като  включва в себе си Берковска духовна околия и Ломска духовна околия.

"При нас, в Чипровския регион, откриваме синкретизма между католицизъм и православие в някои църкви", допълва изследователят.

В края на разговора краеведът обръща внимание и на народните песни от региона. Безмензорни по характер, според специалисти в областта, те са едни от най-старите в България, казва Анюта Каменова-Борин.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03

Защо работим, или работата като житейски и ценностен избор

В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден" четири различни събеседници –  юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант, както и антрополог , споделят своите уникални..

обновено на 01.05.24 в 11:15

Милена Статева: Отново хората са си повярвали, че егото може да владее

Как професионалното битие се отразява на човешката ни същност? Колко е важно да знаем кои сме и да откриваме смисъл в работата, която извършваме? Оставят ли работните ни часове място за каузи, етика и личен живот – разговор в "Нашият ден" със социолога Милена Статева . По думите на Статева трудът е това, което ни отличава от животните –..

публикувано на 01.05.24 в 09:16