Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да учим

Как в света на съвременните технологии се формират знания и ценности

Литература, математика, физика, химия – това са само част от предметите, които традиционно учим в училище. Във все по-сложната мрежа от технологии и взаимовръзки на съвременния свят обаче сякаш е необходим нов предмет. Нужно е да учим как да учим – и то не само в класната стая, а и много след нея.

В един своеобразен "час по учене" ви кани и предаването "Гласът на времето" по програма "Христо Ботев", където съдържателен разговор за изкуството да учим обедини интересни събеседници с отношение по темата.  

"Технологиите са навсякъде около нас и около учениците. Говорим си за умен часовник, за умен телефон, но мисля, че най-важното е да ги използваме умно ние самите", изтъкна Василена Панчарова от платформата "Уча.се". Заедно с нея в дискусията се включиха Борис Илиев, учител по български език и литература в Националната природо-математическа гимназия, и Рая Цветкова от сдружението "Бъдещето сега".

"Ученето е преди всичко общуване. Ако човек отвори един старогръцки речник, ще види, че там "преподавам" и "възпитавам" се изразява с един глагол –  παιδεύω. Това означава, че още от древни времена хората са схващали ученето като процес едновременно на придобиване на знания и на формиране на личност", посочи Борис Илиев.

Рая Цветкова също подчерта ролята на общуването в образованието: "Трябва да даваме повече възможности за разговор и за задаване на въпроси. Много често самият факт, че някой ни е дал пространство да размишляваме по някоя тема, ни помага да научим повече за себе си, за темата и за ценностите си."

И тримата участници в разговора коментираха важната функция на образователния процес, свързана с формирането на ценности. "Много полезни са точно хуманитарните науки, които да ни ориентират в това какво е добро и какво е лошо, къде стоим ние в дадена ситуация, какви решения вземаме. Предмет като литературата, в който много често се разглеждат и анализират житейски ситуации, било то и в художествен контекст, помагат на младия човек да се ориентира", напомни Василена Панчарова.

Борис Илиев пък постави специален акцент върху един полезен урок, който като че ли понякога забравяме: "Познанието не се получава, когато всичко идва при теб и става като теб, а когато ти се отвориш към света или към много чужди светове и извършиш усилие да отидеш до тях. Едно уточнение – никой не е казал, че това е лесно. Но децата преди всичко трябва да се научат, че качествените, истински стойностните неща в света не стават лесно".

В крайна сметка чувството на удоволствие от ученето е  наградата за всеки, който се изправи срещу трудностите и ги преодолее. "Тази радост, това щастие да можеш да разбереш. Да можеш да се впуснеш в един друг свят и да можеш да разбереш какво ти казва някой през епохи, през езици, с различни похвати", описа усещането Рая Цветкова.

Подходящо развитие на темата – от изкуството да учим към ученето в сферата на изкуството – предлага втората част от предаването. Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово и директор на центъра "Кристо и Жан-Клод", разказа за новата инициатива "Училище за куратори". Виктор Янков, експерт с богат опит в организирането и промотирането на мащабни културни събития, част от екипа на Фондация "Пловдив 2019", пък представя академията за мениджъри в областта на културата "Cultart".

Всичко това, както и още – чуйте в звуковите файлове.



Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20