Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои научен симпозиум на тема "Артериална хипертония и превенция на ССЗ"

Традиционният симпозиум на тема артериална хипертония и превенция на сърдечно-съдовите заболявания, организиран от Дружеството на кардиолозите в България, ще се проведе на 26 и 27 януари в столицата. В предаването "Нашият ден" се включи научният секретар на Дружеството на кардиолозите в България проф. Иван Груев, за да повдигне завесата за част от акцентите в програмата. 

Фокусът в първата половина на симпозиума, по думите на Груев, ще бъде върху препоръките на Европейското дружество по хипертония, което миналата година е издало обновени ръководни правила. Ще се наблегне на оценката на риска и насоките за лечение в специфични ситуации при пациенти, страдащи от артериална хипертония и сърдечна недостатъчност, казва професорът. Според него темата представлява интерес както за специалисти, така и за специализанти.

Специалистът по кардиология поставя акцент върху важността на превенцията: "Превенцията е основата на справянето със сърдечно-съдовите болести. Лечението на усложненията е една закъсняла намеса, която спасява живота на десетки хиляди пациенти, но превенцията удължава качествения живот на милиони."

Артериалната хипертония е рисков фактор номер едно, особено за мозъчния инсулт, но и за сърдечната недостатъчност, миокардния инфаркт, някои очни увреждания и по време на бременност, заявява проф. Груев и набляга на навременното диагностициране, като път към ефективното лечение.

Кардиологът изрежда и други рискови фактори за заболяване на сърдечно-съдовата система – повишен холестерол и ниски нива на липидите – проблем, за който е предвиден специален модул по време на симпозиума.

Здравословното хранене, физическата активност и рехабилитацията са в основата на здравия и дълъг живот, според проф. Груев. Той обръща внимание и на пушенето като неразрешен национален проблем, вреден за общественото здраве.

Отношението на здравния специалист към технологиите в медицинската диагностика и лечението е рационално. Според проф. Груев ролята на дигиталните технологии в превенцията е позитивна – те улесняват комуникацията между лекар пациент, извършват за кратко време някои действия, които преди са изисквали многократно посещение на лекарския кабинет. Технологиите превръщат интелигентния пациент в съучастник по време на лечението, смята професорът.

Гостът в ефира на предаването споделя със слушателите и интересна информация за финалната сесия на симпозиума, посветена изцяло на оригинални български разработки в областта на превенцията и рехабилитацията.

Първата тема се занимава с обструктивната сънна апнея – един много подценен здравен проблем, чието правилно диагностициране и лечение може да доведе до подобряване на рисковия профил на пациента, съобщава проф. Груев.  

Втората разработка касае тромботичия риск при пациентите, а третата е анализ на терапията на артериалната хипертония по данните на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), казва кардиологът. За негово съжаление тези данни показват, че у нас все още спазването на препоръките на Европейското дружество по хипертония и на Европейското кардиологично дружество не е повече от 20–25%, що се отнася до избор на терапия.

Професорът се обръща със съвет към аудиторията: "Лечението на кръвното е един динамичен процес, който изисква пациентът да е ангажиран с него и да измерва адекватно своите домашни стойности, особено при промяна на времето."

Според Груев съществува експертиза и цялостна идея за подобряване на общественото здраве у нас, но това изисква целенасочени мерки на държавно ниво:

"В България начинът на живот трябва да бъде променен и това трябва да започне с възпитание от детска възраст – за здравословно хранене, за абсолютно нетолериране на пушенето, под каквато и да е форма, включително така наречените вейпове и устройства с нагряване, за физическа активност и спорт. За мен също така е важно да се промени стандартът на храните в България, защото количеството на сол и хидрогенирани мазнини е доста високо", апелира проф. Груев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59