Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 30 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 22 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и шлагерна музика от САЩ.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Жинка Толсузова, Костадин Варимезов, Ваня Дженезова, Марин Иванов, Вълкана Стоянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Котешката къща", италианска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият лорд Фаунтлерой" от Франсис Бърнет – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Василена Мирчева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: На фона на европейския диалог за бъдещето на селското стопанство – как протича българският разговор за равнопоставеността на селскостопанските производители от гледна точка на подкрепата им и внедряването на знанията, и технологичните иновации?
Ще се намери ли решение за защита на интересите на родните производители при запазване на ангажиментите ни по "Зелената сделка"?
Събеседници: представител на МЗХ и на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
• Разговорът: за наградите на фондация "Еврика" за 2023-а година, които се връчват за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер.
• Евранет
• Време за наука
- Вездесъщите данни са едни от най-мощните инструменти днес - как чрез тях можем да изградим по-стабилна среда или да бъдем контролирани от генеративния изкуствен интелект – разговор с Жоро Пенчев и Доброслав Димитров.
- Какво дава днес на образованието изучаването на латински език – споделя математикът Лъчезар Томов.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски за програмата на новия музикален сезон.
• "География на дъното" – репортаж от премиерата на първия сборник с разкази на Валентин Вълканов.
• "Звън на цикади"- дебютна стихосбирка на Татяна Косева, представена от авторката и от художничката на илюстрациите Цветелина Русалиева.
• "Арт театър" обявява Седмица на виното и любовта (6-10 февруари) с представления на "Сцена Шипка 34" в столицата. Разговор с актрисата Милена Червенкова.
• Откри се изложбата "Поглед през световете" на варненския художник Цанко Цанков в столичната галерия "Анел".
• Второ издание на проекта "Ретрорепро" на художника Милко Божков в галерия "Арте".
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на един от най-важните източници на английска музика от края на XV век – "Хоровата тетрадка от Итън". Музика от Уилям Хорууд, Робърт Уилкинсън, Уолтър Ламб и Джон Браун в изпълнения на ансамблите "Хуелгас" и The Sixteen.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Въздействието на електронните средства върху развитието на децата - Станислава Мешинкова, логопед.
• 30 години "За думите" – избрано от фонда на предаването.
• Игрословица: игра със слушателите  с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието" – за японското средно училище разказва д-р Стефания Димитрова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Мостовете: 5 епизод – Мостове на бъдещето
Поредицата е посветена на моста – като архитектура, но и като символ. В петте епизода на предаването става дума и за прочути мостове в страната и по света, става дума за мостовете и като понятия с митологични и фантастични измерения. Събеседници в поредицата са Алексей Жалов от Българското пещерно дружество, арх. Тодор Карагьозов, доц. Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика, Албена Безовска и др.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Аз-ът във виртуалния свят – пред какво е изправена личността в дигиталното и не е ли това, което наричаме "реалност", просто един повтарящ се разказ?
Разговор с:
• Боян Крачолов, режисьор на театрално-фотографския пърформанс "Симулакрум";
• Димитър Крумов, фотограф;
• актьора Иван Николов от сдружение " Конклав".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Иван Спасов – неуморният новатор
В две поредни предавания "Студио музика" отдава заслужено внимание и почит към личността, делото и творчеството на Иван Спасов, чиято 90-а годишнина от рождението българската музикална общественост отбелязва през 2024 г. Наши пътеводители в музикалния свят на Иван Спасов са неговата съпруга проф. Василка Спасова, пианистката проф. Роксана Богданова, първият дипломиран студент по композиция на основания от Иван Спасов композиторски клас в АМТИИ Пловдив и понастоящем преподавател в същата институция доц. Светослав Карагенов, както и диригента и преподавател в НМА д-р Иван Стоянов. В предаването, освен музиката на Иван Спасов звучи и неговият глас, съхраняван в Златния фонд на радиото.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• За 9-а година наградите "Най-изявените млади личности на България" ще бъдат връчени от Международната младежка камара JCI. Процедурата за номинации вече е отворена. За наградите можете да номинирате себе си, ваш заслужил познат или непознат, на когото се възхищавате, ако е между 18 и 40-годишна възраст. Програмата "Десетте най-изявени млади личности на света" (Ten Outstanding Young Persons of the World) e основана от Кйел Питърсън (Швеция) през 1983 г. Тя отличава с национално и международно признание постиженията на млади личности, които създават положителна промяна. У нас през 2015 г. за първи път са отличени 10-те най-изявени млади личности на България. Програмата в момента се организира в над 100 държави. Подробности за нея и за наградите научаваме от Ивона Петкова – директор на JCI – България.
• Григор Цанков – изпълнителен директор на фондация "Еврика" ни разказва кои са отличените младежи в областта на науката, образованието, изобретенията и предприемачеството, които получиха награди или стипендии "Еврика" за своите постижения за 2023 (на 30 януари вечерта е връчването на наградите).
• Интервю с Георги Любенов – носител на наградата "Сирак Скитник"  за професионализъм в ефира – новоучредена награда, връчена за първи път на 89 рожден ден на БНР на 25 януари. Георги Любенов започва пътя си в журналистиката още 15 годишен в програма "Христо Ботев" като част от ученическия екип на легендарното "Радио-Гага", в последствие работи в "Хоризонт" и Радио "София", а след 16 години в БНР се посвещава на телевизията. С Жоро говорим за любовта му към "Старата къща", за любимото му предаване в ефира на програма "Христо Ботев" сега и за предизвикателствата пред журналистите в днешния свят.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
В предаването говорим за онези мъжки гласове, успели да покорят неудържимата джаз мелодия, която предявява изисквания за виртуозни вокални умения пред всеки, който дръзне да я изпълни. За да насочим фокуса още по-прецизно, слушаме изпълнители, родени след 60-те години, защото тяхната кариера разцъфва именно във времето на любимия на всички smooth jazz. Имената са Грегъри Портър, Майкъл Бубле, Кърт Елинг, Хари Коник Джуниър и Хосе Джеймс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03