Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 31 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 23 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
редактор: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразен фолклор от централна Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добрин Добрев, Цонка Димитрова, Данислав Кехайов, Десислава Димчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За боговете и героите – Делфийският оракул", древногръцки мит

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказни гатанки" от Яна Добрева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: на майстора-терзия Иван Тонев-Гърбача, който шие на ръка и реже с ножица от Балканската война.
• Темите на деня: на журналистите без право на глас. Разговор с Татяна Ваксберг, ръководител на българската секция на "Свободна Европа", за историите като тази на Алсу Курмашева от татаро-башкирската служба на Радио Свобода, която е в ареста на руската република Татарстан.
• Темата на деня: Как ни изглеждат ЛГБТИ хората около нас – разговор със Симеон Василев от фондация ГЛАС за проучването на тема "Нагласите към ЛГБТИ хората в България".
• Разговорът: за неотминаващите десетилетия – с Борислав Ванков, научен сътрудник във фондация "Конрад Аденауер", в деня на представянето на сборника "България и комунизмът".
• Времето на редактора: Пловдивският танцов спектакъл "Небе земя" гостува в "Топлоцентрала": Петя Стойкова, хореограф на танцова трупа "Дюн", разказва за творческия процес и посланията на творбата.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин – обзор на новините в сектор здравеопазване и актуална информация.
- Имат ли решение проблемите на пациентите с диабет – политики на МЗ и исканията на пациентските организации.
- Съюзът на парамедиците предлага екипите на Спешна помощ да бъдат снабдени с боди камери – интервю с председателя Ива Пехливанска.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Певицата Татяна Йосифова (Исихия, Ambient Folklore и др.) и музикалният продуцент Георги Станев-Гого (работил с Gravity Cо., Остава и др.) представят новия си съвместен музикален проект Lavasonic с дебютния сингъл "Inner Gardens".
• Българинът Даниел Стоянов или Bulgarian Cartrader – един от петимата победители на престижните музикални награди Music Moves Europe 2024 – споделя впечатления от полученото отличие и представя музиката си.
• Two Hours Away отново са тук с най-новата си песен "Очевидното аз и ти" – представя я фронтменът на групата Александър Данев.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Седмицата на изкуствата в Сан Франциско. Изложба Ground to overhead ("От земята до тавана") на Михаил Михайлов. Включване на българския визуален артист от Виена, където се показва неговата модулна серия творби Dust to Dust ("Прах при прахта") в австрийския музей "Белведере". Каква е връзката между двата проекта с българското участие на Венецианското Биенале през 2022 година?
• Премиера на спектакъла "Капан за тъпаци" от Жан-Пиер Мартинез в Драматичния театър в Търговище. Разговор с режисьора Владимир Петков.
• Среща с актрисата Антоанета Добрева-Нети преди премиерата на първия й моноспектакъл "Глас" на сцената на Театър "Българска армия".
• "Карета" – изложба живопис на Борян Лазаров в Културния център по себепознание "Орфей" в София. Среща с автора.
• Радиосимфониците почитат 120-годишнината от рождението на Любомир Пипков с концерт "Зимна приказка" в зала "България". Гостуват маестро Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър и пианистът Марио Ангелов, директор на дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Йоана Георгиева
Колин Дейвис дирижира емблематични симфонични творби.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Преди 170 г., на този ден (по стар стил) e роден Стефан Стамболов, държавник с ярка, но противоречива и до днес слава. Откъде се е взел този мъж, завоювал безспорно уважение и на световната политическа сцена? Какви са заслугите му за създаване на БА от земската войска? Неизбежна, или непростимо укорима е жестокостта му при разправата с политически противници? Разговор с историците доцент Стефан Дечев от НБУ, Николай Поппетров от БАН, и с историческия писател Николай Иванов, публикувал нови документи за живота и дейността на Стефан Стамболов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Духовните пазители на България – 5 епизод: Възраждането, Освобождението и Новото време
Възраждането е стъпило на същите опори, които се изграждат от цар Борис I, а Освобождението и десетилетията след него са интензивни от гледна точка на духовния живот и институциите, които го носят и развиват. Разказвачи: доц. Валери Колев, доц. Пламен Митев, ст. н.с. Даниел Вачков, проф. Анна-Мария Тотоманова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Как опазваме миналото, което ни се иска да забравим – разговор за
т.нар. "Възродителен процес".
Днес литературната историчка и пряка свидетелка на събитията Зейнеп Зафер и журналистката и документалистка Диана Иванова поставят началото на Визуален архив на асимилацията, който събира фотографии от различните вълни на репресии спрямо българските мюсюлмани.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Качествен, разнообразен уърлд в авторското изпълнение на виртуозния швейцарски арфист и уърлд композитор Андреас Фоленвайдер. Разбира се, в компанията на ценни музиканти от близо и далеч, защото мелодиите и хармониите в неговото творчество, в голямата си част, са почерпени от фолклора на целия свят – от Западна Европа до Източна Азия и Южна Америка.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Избрани концерти, предоставени от Европейския съюз за радио и телевизия. Творби от Оути Таркиайнен, Дьорд Лигети, Гражина Бацевич и Карол Шимановски.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какви са впечатленията на един български кореспондент от положението в Русия като цяло и в Москва в частност от последните години – разговор с нашия колега Ангел Григоров, който доскоро беше кореспондент на БНР в Москва.
• Какво се случва с новите планове на правителството за приватизация на университетите в Гърция и каква е реакцията на преподаватели и студенти – разговор по телефона с д-р Хираклия Йока, преподавател по история на изкуството в Солунския университет "Аристотел".
• Зелени минути: разговор с проф. Христо Пимпирев за промените в климата, които вече се усещат и на Ледения континент.
• Репортаж за продължението на фестивала "Менар", посветен на филми от Близкия изток, Северна Африка, Централна Азия, а и вече други части на света.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" слага начало на дългата сага Кийт Джарет на живо с негови знакови концерти в последния почти половин век. Започваме с Хамбург 1989 и парче, което ще бъде особено актуално след 2 седмици, когато се отбелязва празника на героя му, св. Валентин.
Преди това имаме удоволствието от един друг концерт – този на гостувалата ни двукратно на Джаzz+ фестивал Ди Ди Бриджуотър. Сега я слушаме доста години преди това, в Марсиак, датата е 15 август 1991, а на барабаните е Андре (Деде) Чекарели, когото ще слушаме и в запис, който официално ще се появи на пазара в края на март 2024. Следващата седмица по същото време очаквайте продължение и на сагата Джарет, и на двата записа на Чекарели - този с Ди Ди от 1981 и сегашния - със саксофона на Стефано ди Батиста, "Ла Долче Вита" (grazie Reno!).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25