Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Без депресия", разказ от Людмил Станев

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
• "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024), когото изгубихме на 7 май. Ще чуем единственото му интервю за БНР, правено на фестивала "Жедно ухо" в Загреб през 2008 г., както и различни записи на групите му Shellac, Rapeman и Big Black.
• Туарегският блус и езикът тамашек в Западна Африка – колаж от документални записи и интервюта с представители на туарегската култура.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна музика от екзотичните Кариби.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Маймунката и бонбонът", бразилска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Славеят и розата" от Оскар Уайлд

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Поглед към афиша на фестивала SoFest Spring (16-19 май). Нов албум на "Обичайните заподозрени", Стефан Вълдобрев посреща рождения си ден с почитатели в Sofia Live Club на 19 май.
• Епизоди от живота: Почитаме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ, със записи от Златния фонд на БНР.
• Темата на деня: След 134 дни работа за държавата на 13 май отбелязваме Деня на данъчната свобода. От какво зависи кога е този ден, за кого е най-голяма данъчната тежест, за попълването на кои групи данъци работим най-много и как всеки може да изчисли своя ден на лична данъчна свобода, разговаряме с Петър Ганев – икономист от Института за пазарна икономика.
Мислите ли, че получавате достатъчно за данъците, които внасяте в хазната? – анкета.
• Темите на деня: В периода от 13 до 18 май 2024 г., Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца организира Дни на отворените врати, които ще се проведат в рамките на осемнадесета Национална библиотечна седмица, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията разговаряме с Милена Николова – пиар на библиотеката.
• Разговорът: На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София, построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София.
• Времето на редактора: Как български ученици гледат и създават филми в помощ на борбата с климатичните промени. Разговор с Еви Карагеоргу от Арте Урбана Колектив – материал на Божидар Александров.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
водещ: Мария Мира Христова
• Седмицата: Коментар.
• Културен код: "Изкуство в помощ на изкуството" – благотворителна изложба и проект в помощ на талантливи студенти от преподавателите им в разговор с гл. ас д-р Юлиан Станкулов, преподавател живопис в Националната художествена академия и инициатор на проекта.
• Културен отпечатък: Гражданската инициатива "Княжевецъ" в борба за опазване на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата – новини от последната кръгла маса в разговор с Любо Стефанов.
• Личност: Да поговорим с Петър Стоянович за несвършващото време на щастливите спомени и покана за премиерата на книгата му "Несвършващо време" същата вечер в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Певицата и авторка Даниела Белчева представя сингъла си "Everything I Wanted You To Be", записан с JP3-триото на пианиста и композитор Живко Петров.
• Пианистът, композитор и диригент Ангел Заберски представя програмата на концерта "Добър вечер, джаз" на Биг бенда на БНР.
• Новите носители на награди "Джуно" в джаз категорииите.
• Нови продукции: "Bewitched: The Goddess Edition" на вокалистката Лоивей (Laufey).
 
от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Пенко и Сотир Гелеви представят новата си книга за деца "Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо".
• Подбрани публикации от сп. "Кино" излиза в "КИНО Алманах 2023" – разговор с Людмила Дякова.
• "Игрите на срама" – "Нова Асоциална Поезия" с покана за новото си поетично събитие. Представя го Александър Арнаудов.
• Преводачът Мариян Петров открехва страниците на украинския роман "Диви цветя" с автор Васил Слапчук.
• Walnutъ & Stool – историята на едно софийско дърво. Репортаж от изложбата на функционални скулптури от Мария Паунова.
• "Добрият, Лошият, Злият" – изложба на Денис Манев и Стилиян Христов с куратор Георги П. Павлов. Разговор с авторите.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
Среща с изявената цигуларка Йоанна Каменарска.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Насилието над жени и деца в България и Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени
Кога ще бъде транспонирана в българското законодателство гласуваната на 8 май т.г. Директива и какво реално влияние ще окаже тя върху борбата с насилието над жени и деца у нас. Гости: Георги Еленков – ръководител на Правната програма на НМД; Бела Дамянова – експерт в НМД; Росица Кратункова от фондация "За Надежда" и доц. д-р Велина Тодорова – член на Комитета по правата на детето към ООН. В предаването разглеждаме и причините за "боксуването" на конкретни юридически казуси – напр. случая с пастор Даниел Хъл.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Уроците на Темида: Правните норми и законодателството на българите до Освобождението
Каква е философията на обичайното право и законодателството на средновековната българска държава до Освобождението; кои са първите известни български закони; имало ли е и тогава двойни стандарти; как са се регулирали взаимоотношенията между българите след падането на България под Османско владичество - за всичко това ще разкажем с помощта на Снежана Цекова – главен асистент по История на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Личността на актьора – за специфичните изисквания на актьорската професия и психологическите нагласи на тези, които я практикуват успешно, говорим с д-р Деница Каприева, специалист по "Културна и диференциална психология", автор на ново изследване по темата.
• Моята история, моята тема: Видеа с презентации за световни писатели са новата тенденция в честването на годишнините им – разговор с Димитра Канева от галерия НБУ "Центъра", където ще се отбележат 133 години от рождението на Михаил Булгаков.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Мариета Найденова представя XVI Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада".
• Ангелина Илиева разказва за VII Национален фолклорен фестивал "На хоро при шопите".
• Радка Стефанова с подробности за II Национален фолклорен песенен конкурс "Пролетна дъга".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Два концерта от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон:
• Тържествено откриване на фестивала с участието на СО и Смесения хор на БиБиСи и вокалния ансамбъл BBC Singers. Диригент - Далия Стасевска, солист - Пол Луис, пиано. В програмата: Жан Сибелиус – "Финландия", опус 26; Богдана Фроляк – "Нека бъде светлина"; Едвард Григ – Концерт за пиано и оркестър в ла минор, опус 16; Жан Сибелиус – "Снофрид", мелодрама за четец, смесен хор и оркестър; Бенджамин Бритън – "Пътеводител в оркестъра за младежи", опус 34.
• Рецитал на Бенджамин Гроувнър, пиано. В програмата: творби от Ференц Лист, Клод Дебюси и Морис Равел.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Романът "Керван за гарвани" на Емине Садкъ с ново издание и премиера през седмицата – гост в студиото: авторката, която освен интересен писател и арт-активист, е и един от най-големите меломани в новата българска литература с вкус към жанрове и направления, които рядко звучат по радиостанциите.

от 23.00 до 24.00 часа
Песните от конкурса "Пролет 2024"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 6 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Бродещият между Ню Йорк и Франция Джаки Терасон с последния си "бикултуре" проект, Moving On - американски..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

Сряда, 5 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Пословични изрази, станали част от музикалните класики и обратното - заглавия, превърнали се в поговорки. В случая..

публикувано на 04.06.24 в 15:56

Вторник, 4 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предпоследна част от серията, посветена на първия ни "кръстник", Чик Кърия – формацията му "My Spanish Hearth" (с..

публикувано на 03.06.24 в 08:20

Понеделник, 3 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 11част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Поредният епизод от мини-бразилската ни поредица започва с любими боси, свирени от Фил Уудс и Стефано Болани с вокалите на Барбара Казини. Минутите за концертни записи са двойни: Чик..

публикувано на 02.06.24 в 08:35

Неделя, 2 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Възкресение" от Лев Толстой от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 01.06.24 в 08:20