Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 4 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 12 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Предпоследна част от серията, посветена на първия ни "кръстник", Чик Кърия – формацията му "My Spanish Hearth" (с голяма част от сайдмените на Пако де Лусия и композиции, посветени от Чик на Пако, както и на Пако, свирени заедно с Чик).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен градски фолклор от Франция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нина Карамфилова, Таня Николаева, Бисер Соколов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Камилата" от Ръдиърд Киплинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Лисица в сребърната планина" от Ленка Ханкова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Василена Мирчева
Директно предаване от Бургас
Не е измислица грамотността и бъдещето съществува – с палава, но неслучайна парафраза на едно от най-емблематичните стихотворения, посветени на Бургас, започваме поредицата изнесени предавания на "Нашия ден" от града на поета Христо Фотев.
• Как Бургаската библиотека, вероятно единствената, построена в последните 30 години, промени облика на града - питаме директорката на забележителния културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека – Яна Кършийска.
• За "първокласно начало" в бургаските училища, за иновативните политики в училищата и за изграждащото се училище на брега на морето разказва зам.-кметът по образованието Михаил Ненов.
• Какви разработки, свързани с проучване на токсични материали се създават в Бургаския университет разказва проф. Петко Петков.

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
• Как Бургас адресира голямата тема за демографската криза през една модерна философия за детско здравеопазване и за задържане на младите лекари – разказва Мария Куманова, директор на сдружението на младите лекари.
• Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие" представя кампания за насърчаване на гражданската наука.
• Проф. Светлана Николова от Ботаническата градина на БАН в София представя инициатива за опазване на опрашителите.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина  Кюркчиева
• Чешки дни на културата в Двореца - Балчик. Разговор с директора на Културен институт "Двореца" Жени Михайлова.
• Започва 35-ото издание на фестивала "Процес-Пространство” в Балчик. Изкуствоведът Христина Бобокова и художничката Рада Якова за фестивалната програма.
• Дарина Янева за изложбата си "Споделено тайнство", подредена в художествената галерия в Казанлък.
• Петър Найденов и Мария Абрашева, организатори на международния музикален фестивал "Алегра" за предстоящото му издание през юли.
• Августина Серафимова представя книгата си "Споделена музика", посветена на 70-годишния юбилей на Плевенската филхармония, в рамките на МФ "Софийски музикални седмици".
• Директорът на плевенската филхармония  Любомир Дяковски за културния афиш, посветен на 70-годишнината на филхармонията - концерти в цялата страна през летния сезон.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на италианския клавесинист Фердандо Де Лука, в който е осъществена световната звукозаписна премиера на "Първа книга с произведения за клавесин" от френския къснобароков композитор Шарл-Александър Жолаж (ок. 1700-1761).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Отличената за най-добра книга в областта на езикознанието за 2024 г. "История на българския език – езикова структура, книжовна традиция, степен на обособеност" на проф. Валентин Гешев – разговор с автора.
• 30 години "За думите": актьорът Вели Чаушев за думите.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Първи философски фестивал за ученици "Философия, философстване – бъдеще и бъдене" – Теодора Тодорова, председателка на Асоциацията на преподавателите по философия и гл. ас. Евелина Варджийска от Софийския университет.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Нов цикъл: "Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини"
Епизод 1 – Смисълът на един лавров венец
Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два политически лагера, кризите с терористични атаки, кризите със забранените медикаменти.
Епизод едно "Смисълът на един лавров венец" започва с началото на Олимпийските игри през Античността. Тогава те са "поле на красивото, в известен смисъл идеализирано доказване на човешкия агон за победа" и до някъде "религиозна церемония, защото са се посвещавали на божества". В епизода разказваме какви са били спортовете, в които са се състезавали в онези времена. Как Платон става двукратен олимпийски шампион по "панкратион – "зловеща смесица между бокс и борба, в която всичко е било позволено", а Аристотел ги нарича "катарзис, който преосмисля живота". Защо игрите са приличали на "военни упражнения" и как са изглеждали олимпийците тогава. Събеседниците дискутират как, според Платон тялото може да бъде оприличено на държава, но и дали древните гърци са се сравнявали с боговете, или са имали свои представи за свобода и религия. В епизода са разказани и много вълнуващи истории, свързани с античните олимпийски игри.
Участват: доц. Боряна Ангелова-Игова, преподавател по Философия и социология на спорта в Националната спортна академия. Иван Генов, преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София, и проф. Ефрем  Ефремов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Авторска музика: Михаил Михайлов

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Социалната и терапевтичната роля на съвременното изкуство - разговор с Елица Великова (арттерапевт), Теодора Константинова и Радослав Механджийски (изкуствоведи).

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Среща с именития цигулар Светлин Русев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Какво да очакваме от Board Game Fest в село Чавдар през 2024?
Организаторите на фестивала Board Game Fest 2024 в село Чавдар, Цветина Христова Лунгарова и Михаил Лунгаров са специални гости в предаването "Аларма". Те  споделят своите вдъхновения, предизвикателства и успехи, свързани с организирането на едно от най-вълнуващите събития за настолни игри в България.
Цветина и Михаил, основатели на проекта CollectiveView, разказват за новостите в тазгодишното издание на фестивала, как се е развил през годините и какво можем да очакваме на 15 и 16 юни в село Чавдар. Те разкриват и какво ги е вдъхновило да създадат Board Game Fest, коя е любимата им настолна игра и как се справят с предизвикателствата на подобна мащабна организацията.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Когато "животът в джаз" събере двама души с различни гласове, но обединени от обща музикална идея, резултатите могат да бъдат истински впечатляващи. През годините такива срещи са се заформяли многократно и благодарение на това имаме записи, в които участват Луис Армстронг с Ела Фитсджералд, Рей Чарлс с Бети Картър, Чет Бейкър с Рут Янг и още брилянтни съчетания от гласове, които имаме удоволствието да чуем.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Бленика от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

Четвъртък, 20 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Представяме две любими дами - в началото мини-албума на Мелъди Гардо "Сайонара, моя любов", а след нея Юн Сун На на живо от..

публикувано на 19.06.24 в 08:25

Сряда, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Музиката, която обичам приключва темата за качването на небето, дори и със стълба. Като част от текста на "Ла Бамба". от..

публикувано на 18.06.24 в 16:53

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам "Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко. от..

публикувано на 17.06.24 в 08:15

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10