Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 1 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 24 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Live in Japan 93/96" на Кийт Джарет трио в състав: Гари Пийкок (контрабас), Кийт Джарет(пиано) и Джак Де Жонет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен традиционна музика от Ирландия.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кайчо Каменов, Ангелина Никова, Недко Царев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказка за деня и нощта", детско творчество, Деха Мехмед Али

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Орелът и Бухалът" от Борис Априлов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Разговор с Мария Василева, куратор, собственик на галерия "Структура”, за придобиването от страна на  Националния музей за модерно изкуство в Париж, известен още като Център "Жорж Помпиду", картината на Жорж Папазов "Мечтание", 1925, маслени бои и пясък на платно, 72.5 x 60 cм, подписана и датирана. През тази седмица Комисията по прием на нови творби в колекцията на музея е одобрила и приела картината и тя вече е част от фонда.
• Темите на деня: Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим - разговор с проф. д-р Евелина Келбечева, историк, преподавател по европейска, източноевропейска, балканска и българска история.
• Разговор с Ваня Радева, директор на Българския културен институт в Братислава, Словакия, за преводите на български език в Словакия и работата на института за популяризиране на българската литература и култура.
• Разговорът: Преводът на българската литература в чужбина – предизвикателства и успехи – разговор с Гергана Панчева от литературна агенция "София", и по телефона с Ксения Банович, преводач от български на хърватски език, носител на Награда "Перото" за превод от български на чужд език, преводач на Блага Димитрова, Георги Господинов, Алек Попов и други.
• Минути на редактора
• Денят делово
- Дали решението на държавата да поеме осигуровките на учениците от дуалното обучение ще насърчи повече работодатели да се включат в него и как ще се отрази на пазара на труда? Ще реши ли, до каква степен и в кои сектори проблема с липсата на кадри? Събеседник: Пламен Панчев от Тракия икономическа зона.
- След старта на четвъртото издание на Националната менторска програма за жени предприемачи в България - кои могат да бъдат участничките, какви умения ще формират и кога ще се срещнат на "Арената на дамския бизнес" в България? Събеседник: Виктория Стоянова – Съвет "Предприемачество и стартъп" – БТПП.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме новосформирания италиански Биг Бенд "Del Pentagramma", с ръководител диригента, аранжор, китарист и тромбонист Вито Андреа Мора.
Албумът "G. G. Swing" е реализиран през декември 2023 г. и съдържа както авторски композиции, така и музика на Джон Колтрейн, Крис Смит, Хойт Къртин, Телониъс Мънк и Джони Грийн.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Моника Попова и Методи Попов с обща изложба "Майка" в галерия "Райко Алексиев".
• Димитър Коцев-Шошо представя книгата "Затвор" – изкуство зад стените.
• Разговор с издателката Емилия Л. Масларова за Клер Киган, която стана писателка на Ирландия за 2023 г. и нейните книги на български език.
• Илиян Лалев за изложбата на Румен Гашаров в галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил и връчване на наградата на името на художника
• Репортаж от събитието "Стъпвайки в светлината на поезията и творчеството на Стефан Гечев".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
• XI Международен фестивал "Среща на студентските хорове” – подробности в интервюто с проф. д-р Христо Кротев.
• Разговор със Славил Димитров за настоящи и бъдещи проекти на Българския хоров съюз.
• Проектът "Еврохор” за първи път у нас – как и кога ще се случи това научаваме от вдъхновителя на събитието Симеон Златков.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• Как България се сдоби с "ледена колония"? 30-годишният път на България към Антарктида – в студиото гостуват Васил Гурев - физик от СУ "Св. Климент Охридски", дългогодишен член на Българския антарктически институт и участник в 31-вата българска експедиция и ръководител на УАСО - Университетски аварийно-спасителен отряд, гл. ас. Гергана Георгиева- геофизик, и доц. др. Весела Евтимова - хидробиолог.
• Бъдеще за младите тук в родината - Вадим Рошманов и Иван Станков от Асоциацията на младите учени в България.
• Светът на физиката: представяме списанието "Светът на физиката”, което излиза в 4 броя годишно на български език с резюме на английски език към всяка статия. Съдържанието е на български и английски език - проф. Вили Лилков.
• В света на семейство "Пиренови" – репортаж за цветната изложба в Ботаническата градина на БАН.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Приказно-фантастични същества в музиката – елфи, нимфи, фантоми, кикимора в творчеството на Дебюси, Лядов, Уорлок, Попер.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
Светът на медиите и информацията през очите на тийнейджърите - разговор с Веселин Димитров (главен редактор на списание Forbes България) и Евгения Пеева (образователен експерт) за предстоящата дискусия, организирана от Софт Уни на тема: "Поколението Z": Дезинформацията в епохата на социалните мрежи и Al".  

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя историята за творческия път на именития певец от Северозападна България Любен Захариев - дългогодишен солист в АНПТ "Дунав", регистрирал за фонда на медията ни интригуващ солов репертоар от автентични и негови авторски песни.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Радиосимфониците отбелязват 120 години от рождението на Любомир Пипков в концерт на 2 февруари озаглавен "Зимна магия". По този повод Мария Вълчанова ни среща с главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Константин Илиевски.
• Гостува оперният певец Орлин Анастасов, които отбелязва 25 години творческа дейност в спектакъл на "Дон Карлос" от Джузепе Верди в Софийската опера и балет.
• Кремена Оксенкруг – директор на Сливенския симфоничен оркестър представя програмата, солистите и диригента в концерт на 8 февруари.
• Виолончелистката Кристиана Михайлова – част от КласикАрт струнен квартет и ансамбъл отправя покана за предстоящи събития на състава на 10 и 17 февруари.
• В личен план: Антония Барулова ни среща с турския диригент Мурат Джем Орхан.  
• Международните сцени: Юлия Ацмансторфер разказва за нова постановка в музикалния театър в Линц на операта "Севилският бръснар" от Джоакино Росини.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Националният клуб за фентъзи и хорор "Цитаделата" раздаде за 23 път своите годишни награди. Разговаряме с основателя на клуба Александър Драганов за категориите, номинациите и наградените.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Чик Кърия, Гейл Моран, Томас Долби, Оскар Питърсън, Нилс Хенинг Педерсен, Ал Жаро, Джони Мичъл, Уейн Шортър…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25