Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Другият музей. Хората" – обществото в музейния свят

4
Снимка: bplusfilm.com

Една документална поредица, която успява да "надмогне границата между музея и обществото", по думите на нейния научен ръководител проф. Вера Бонева.

"Другият музей. Хората" е третата фаза от проекта, целящ да популяризира отдалечените от големите административни центрове музеи. Какво пропускаме като общество, като не насочваме културните си търсения към провинцията? Отговорът на този въпрос се разкрива в аудио-визуалния проект за късометражни филми (до 15 мин.) и виртуалните турове, осъществени от Пламен Герасимов (продуцент и оператор), проф. Вера Бонева (научен ръководител) и Ралица Димитрова (художествен ръководител, режисьор и сценарист). 

проф. Вера БоневаФилмите са посветени на музеи в по-малки населени градове като Петрич, Бяла Черква, Добрич, Панагюрище – места, които също имат история, традиции и личности, представляващи повод за национална гордост.

В предаването "Артефир" проф. Вера Бонева разговаря за акцентите в новата част от поредицата. Два от документалните филми към  проекта – "Мартина в музейния свят" и "Повелителят на птиците" – скоро  бяха представени в Националната библиотека.

Проф. Бонева споделя, че този път фокусът е върху самите хора, опазващи и популяризиращи културните ценности. Това са не повече от 2000 души, високо образовани и квалифицирани, с голям творчески и изследователски потенциал.

Въпросът в глобален и местен план, според проф. Бонева, е музейната работа и ползата от нея да бъдат поставени в един разбираем контекст. Връзката, емоцията и изкуството да прераснат в мотивация за необходимите бюджети и разходи.

За по-дълбокия досег с културните ценности, откритията и интуицията, че проектът трябва да продължи, разказва още проф. Вера Бонева в "Артефир".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:

Документалната поредица  е достъпна на сайта на проекта, както и чрез музеите, взели участие в нейното осъществяване. 

Снимки – Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и личен архив на проф. Вера Бонева

По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи за осми път

Днес (27 май) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи , който ще продължи до 1 юни, в парка пред НДК в рамките на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е "Книгата – приключение без край". Директорът на форума Искра Джанабетска коментира мястото на проявата сред културните събития..

публикувано на 27.05.24 в 16:43

Фрагменти от текстове и знаци в изложбата на Антония Дуенде и Волфганг Ниблих

Изложбата на българо-германската художничка Антония Дуенде и на германския художник Волфганг Ниблих се нарича "Слова – прозорци". Посветена е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Това, което обединява двамата автори е, че вече десетилетия наред те интегрират в..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Роман за любовта на обикновения българин към всичко свято

"Гайдарят" е роман за любовта на обикновения българин към всичко свято. Автор е дипломатът от кариерата Светлозар Панов , познат на българските читатели с романите „Царицата“ и „Дяволът“. В "Terra Култура" Панов споделя, че "Гайдарят" пренася читателя в едно по-далечно историческо време, което по дух наподобява нашето съвремие. "Българите..

публикувано на 27.05.24 в 11:10

Д-р Катерина Гаджева за немската фотография

В предаването тази седмица гостува д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките, с която си говорим за немската фотография.  Участие ще вземе и Теодора Златева, с която заедно ще разгърнем страниците на най-новото българско списание за фотография "Обскура". Представяме..

публикувано на 27.05.24 в 09:55