Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивана Барбие – избрана в ученически конкурс за есе в Обединеното кралство

Ивана Барбие
Снимка: Личен архив

Едно момиче, което живее в Лондон, говори български, английски, френски и учи испански, немски и латински. В понедленик ходи на клуб по история, във вторник пее в хор, в сряда играе футбол, а в четвъртък участва в клуб по дебати. Представя се като "момиче от всякъде", което разбира другите хора и култури в света – и е едва на 11 години.

Ивана Барбие е сред финалистите на ученически конкурс за есе в Обединеното кралство и е сред тримата избрани да се срещнат с популярната детска писателка Луис Стоуел. Тя разказва в "Нашият ден" за своето може би малко необичайно ежедневие, за успеха на конкурса и мечтите за бъдещето.

Ивана учи в училището за момичета в Лондон, след като е избрана сред 3000 кандидатствали деца. Тя разказва, че за целта е положила изпити по английски, математика и логика, последвани от интервю. Това е сбъдната мечта за Ивана, която твърди, че много обича да е в общество от знаещи и разбиращи хора. Момичетата в училището се занимават с изкуства, спорт и езици просто защото много харесват всичко това. Ивана казва, че момичетата в Англия учат по-добре, когато са сами – така остават концентрирани и амбициозни, каквато е и самата тя.

Майката на Ивана е българка, а баща ѝ е французин. Момичето се среща всеки ден с различни езици и култури не само вкъщи, но и в училище. Това му помага да опознава света и да се чувства като "момиче от всякъде".

За своята крехка възраст Ивана вече може да даде ценни съвети на връстниците си. Един от тях е, че винаги ще се справяш добре, когато полагаш усилия. Дори да не постигнеш успех веднага, усилията ще бъдат възнаградени в бъдеще.

Ивана проявява силен интерес към историята. "Много ми харесва да знам какво са правили и мислили предците ни." Тя е убедена, че от историята може да се научат много полезни неща за настоящето.  

За социалните мрежи Ивана твърди, че не се изкушава от тях. В училище често учат чрез дигитални устройства и когато се върне вкъщи, няма желание да продължи да гледа екран. Тя знае, че някои неща в интернет са неподходящи за нейната възраст. 

Ивана разказва за своето есе с исторически препратки, благодарение на което печели националния конкурс. В текста момичето изгражда любопитната теза как Хенри VIII би видял постиженията на своята дъщеря Елизабет I в исторически план. Дали щеше да настоява за мъжки наследник? "Аз обожавам историята, но в нея не харесвам това, че момчетата имат повече власт от момичетата", казва Ивана.  

За срещата с известната писателка Ивана разказва: "Луис Стоуел е много забавна. Правеше си много шеги. Каза, че не можеш да напишеш книга, без да положиш много усилия. И дори книгата ти да не е най-добрата, важни са усилията."

Ивана е още малка, за да реши с какво ще се занимава, когато порасне, но и харесва идеята да стане архитект или адвокат. "Искам да съм някой, който е пример за хората и децата – за всички, че могат да успеят в този свят."

В представите на момичето България е най-хубавата държава, заедно с Франция и Англия, разбира се – заради добрите хора и богатата история.

Можете да чуете целия разговор в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" обсъдихме темата "Науката във всекидневието". Гост в ефира беше Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказа как..

обновено на 21.05.24 в 13:01

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44