Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 18 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"За мишките и хората" от Джон Стайнбек

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Дечев, Надка Караджова, Игнат и Васил Виденови, Галя Петрова, Димитър Рекалов, Стоян Величков и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев – Избрано
водещ: Зорница Гъркова
Какви са ползите от консумирането на ферментирали храни и какво е нужно на ферментационния процес? Как се произвеждат соев сос и мисо паста и къде се срещат източните и местните традиции във ферментирането? На тези и други въпроси отговаря Антон Васев – дългогодишен готвач, но също така и художник.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
Детското предаване е посветено на "Васил Левски и неговата тайна организация". Това е и заглавието на новата образователна програма за деца, която Националният военноисторически музей в София представя на своята публика. Поводът е 151-годишнина от гибелта на Васил Левски. Екипът ни също я посети и в неделя ще ви разкажем повече за тайния свят на Васил Левски – за доверените му хора, техните псевдоними, пароли, клетви, тайна поща и автентични лични вещи.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Посланията от срещата на Христос с хананейката
17-ата неделя след Петдесетница евангелският текст разказва за изцеряването дъщерята на една хананейка от Господ Иисус Христос. Христос пътува през земите Тирска и Сидонска, където Го среща една жена хананейка, езичница. Чула за чудесата, които върши с висок глас тя моли Спасителя да излекува от бяс болната й дъщеря. Спасителят не ѝ обръща никакво внимание, дори не я поглежда. Ако на някой от нас му се случи да бъде така пренебрегнат той би се отчаял и би престанал да проси помощ. Хананейката обаче продължила да върви по дирите на Сина Божи със своята молба. Макар Спасителят да знае силата на вярата на тази жена Той продължава да не чува нейната молба. Така Сърцеведът порицава гордостта на евреите, които смятат, че произходът им се явява едва ли не входен билет за рая. Синът Божи ни дава да разберем, че в Царството Божие може да влезе всеки без значение на произход, пол и раса, стига той убедено да вярва. От една страна това е удивителен разказ за това какво е вярата, а от друга ни разкрива какви са отношенията между човека и Бога - отношения, които се градят върху постоянни парадокси, отношения, които са толкова дълбоко лични, че е абсолютно невъзможно отвън да видиш техния механизъм. Заедно с културолога д-р Слава Янакиева разговаряме за посланията от срещата на Христос с хананейката.
• Как се развива богомилството? Защо то се възражда в България през 21 и каква е новобогомилската апологетика научаваме от проф. Иван Христов, преподавател в БФ при СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на Mеждународния проект "Богомилството в историята и в наши дни".

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
Плурализъм е думата във фокуса на "Гласът на времето".
Разговор за свободата на словото по време на война с:
• Ирина Недева, председател на АЕЖ-България и журналист в БНР;
• Силвия Великова, журналист от програма "Хоризонт";
• Николета Атанасова, журналист от програма "Христо Ботев";
• Петко Георгиев, журналист и медиен експерт;
• Петър Георгиев, журналист от БНТ.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
• Спомен за кавалджията Цвятко Благоев.
• Представяме нова музика с гласа на Юлия Гатдерова и дебютните ѝ записи с ОНМ на БНР.
• Покана за концерт "Речитативо" част от семинара "Непознатите" отправя Зоя Микова.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика  "Доктор Спас и неговите пациенти"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Добриела Попова, Даниела Ганчева, Иван Петрушинов и Веселин Мезеклиев изпълняват текстове на Валери Какачев, Славомир Мрожек и Весел Цанков.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Шедьовърът на Антонин Дворжак "Русалка" беше поставен за първи път в над 200-годишната история на Кралската опера на Валония. Пет спектакъла бяха представени в края на януари и началото на февруари в Лиеж. Благодарение на кореспондента ни в Белгия Милен Венков разполагаме с вдъхновен отзив за събитието, в което талантливата американка Корин Уинтърс дебютира в главната партия на нежната Русалка. Благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия можем да предложим на слушателите документален запис на представлението от 27 януари – впечатляваща интерпретация, която със сигурност ще удовлетвори изискания вкус на неделните почитатели на класиката.
• И събитие от Лондон, от фестивала BBC Proms – 25 юли 2023. Рецитал на младата британска органистка, хоров диригент, телевизионен и радиоводещ и ТикТок звезда Анна Лапууд, озаглавен "Луна и звезди". Лапууд изпълнява световна премиера на съвременната италианска композиторка Оливия Бели, творби на Флорънс Прайс и Филип Глас, както и собствени версии за орган на пиеси от Клод Дебюси и на фрагменти от сюитата "Интерстелар" на Ханс Цимер, включваща най-ярките фрагменти от партитурата към едноименния филм на Кристофър Нолан.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Болен" от Ани Васева

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Румен Златев, автор на книгата "Семки от живота", за пътешествията си до Турция, остров Джерба и град Торжок в Сибир.
• Манита Ватан за атмосферата на международния конкурс "Мисис Европа 2023", за арменските си корени и за автентичните готварски рецепти, предавани през четири поколения.  

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпети от актьорите Йорданка Стефанова, Асен Кисимов, Николай Урумов, Рашко Младенов, Григор Вачков, Вели Чаушев, Пепа Николова, Татяна Лолова и Асен Селимски.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - камерите в системата на МВР са шанс за българското кино.
• "Направи си сам" - как се прави нов политически проект.
• "Усмивки от старите радиоленти" - помиряването на Свети Трифон Зарезан и Свети Валентин.
• "Стар виц" - Стар и тъп виц.
• "Слушател на телефона" - как да изберем подходяща дама за сърцето си.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Професия кинокритик. Разговор с кинокритика и преподавател проф. Божидар Манов и журналиста Владислав Апостолов.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат песенни текстове на Валери Станков, Илия Атанасов, Петър Караангов, Ленън и Макартни, Питър Гебриъл, Александър Петров, Джон Стоун, Джозеф Рапозо и  Пол Саймън.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Алисия Томова
Вечер с музиката на Феликс Менделсон Бартолди.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03