Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм "Кавал парк" тръгва по кината от 23 февруари

Филм-урок по родолюбие има премиера в 16 български града. Режисьорът Богдан Дарев пристигна от Сиатъл, САЩ, където живее и твори от дълги години, за да представи своя документален разказ за преклонението на един чужденец пред българската култура.

Александър ЕплерГероят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ, се озовава в България през 70-те години на ХХ век. Приемат го в Музикалната консерватория на Пловдив, където става първият ученик, овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент кавал. В трогателната си история Еплер ни учи на любов към България, към нашия фолклор, природа, бит и култура, а неговата несбъдната мечта е един ден отново да се върне в България. Защото маестро Еплер има дълбока и силна връзка с родината ни. 

От 23 февруари публиката ще може да види филма "Кавал парк" на големите екрани в градовете София, Пловдив, Варна, Кюстендил, Ямбол, Благоевград, Сливен, Ловеч, Свищов, Попово, Казанлък, Разград, Горна Оряховица, Силистра, Шумен и Исперих. 

Богдан Дарев и Васил Денев"Кавал парк" е българо-американска продукция, чиито снимки започват още през 2016 година в Сиатъл. Следват снимачни дни в Пловдив, Камено, Лос Анджелис, Сан Диего, Сан Франциско и Чикаго. 

Едва през 2022 г. приключва монтажът по филма, чиято реализация е дело отново на Богдан Дарев. "Кавал парк" е толкова документален филм, колкото е и художествено произведение, – казва режисьорът. – Целта ми беше да заснема и монтирам филма като повест, като писмо към бъдещите поколения на България". Филмът е осъществен изцяло с дарения и с подкрепата на българи, живеещи в Америка и американски граждани, любители на българския фолклор.

 В "Кавал парк“ музиката е на Александър Еплер, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Николай Докторов, Васил Денев, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов и Маймон Милер. Във филма участват Васил Денев, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Петър Алексиев-Усмивката и др.

Режисьорът Богдан Дарев и Васил Денев, по чиято идея е сниман "Кавал парк“, гостуваха на "Артефир“. Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с тях.

Снимки – "Кавал парк" и Димитрина Кюркчиева

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05