Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

Мултимедийната изложба като проявление на културната дипломация

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица, за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и общественик, един от най-ярките интелектуалци у нас – Панайот Тодоров Христов, познат с псевдонима Сирак Скитник.

На 22 февруари 2024 г. бе представена мултимедийната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник" с която радиото отбеляза 140 години от рождението на първия директор на обществената медия Сирак Скитник и 80 години от смъртта му. Мултимедийната изложба спечели и едноименната награда за оригинално дигитално произведение. Тя разказва в картина, звук и сюжет за приноса на Сирак Скитник към културния и обществения живот на страната през първата половина на ХХ век.

Представянето на виртуалната изложба, посветена на Сирак Скитник, се осъществява с любезната покана на Българския културен институт в Братислава и е част от активната програма на за популяризиране на родното изкуство.

Гости в изнесеното студио на "Какво се случва" не са случайни. С тях говорим за българския културен живот в Словакия, но и за наследството на Сирак Скитник – основателя на някогашното Радио София.

"В известен смисъл тази изложба по естествен начин обединява миналото и бъдещето, защото говорим за миналото с модерни технологични средства и показваме как можем да се докосваме до своята аудитория по начини, различни от традиционния ефир", казва генералният директор на БНР Милен Митев.

Той допълва, че радиото трябва да се стреми да бъде технологичен лидер, защото промените в технологиите ни дават огромни възможности и от нас зависи по какъв начин ще ги използваме и по какъв начин ще успеем да комуникираме с аудиторията си. Радиото винаги е било директна, непосредствена медия, тъй като комуникира единствено чрез звука.

Събитието уважи посланикът на страната ни в Словакия Негово превъзходителство Васил Петков, който, заедно с диригента на Симфоничния оркестър на радиото Константин Илиевски, коментира културните връзки, градени през вековете между Словакия и България, но и влиянието на Културния център на Европа – Виена.

Чуйте повече в звуковия файл.

За изкуството, като проявление на културната дипломация, говори директорът на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, а председателят на Българския културен съюз в словашката столица и редактор на българското списание "Сънародник“ Деница Секуличка посочи важността на подобни прояви за българското национално малцинство в Словакия и поддържането на националния дух сред сънародниците ни там. Иван Попов, дългогодишен сътрудник на Института в словашката столица, е живата история на тази културна институция, която съществува от 52 години.

Подробности в звуковия файл.

Създателят на виртуалната изложба проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София, посочва, че Сирак Сиктник е строител на "небесна твърд".

"Много интересен материал е небесната твърд – хем е небе, хем я няма, но е основата на всичко. То е основата на културата, то е основата, с която ние разбираме света, намираме себе си, разбираме се помежду си", казва още той.

Директорът на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов подчерта, че идеята за представяне на култура зад граница чрез Българското национално радио в българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения.

Той пояснява, че няма праг, бариера, степен в състезанието на духа, на въображението и стъпвайки върху тези звукови архиви, които пазим за Сирака в Архивния фонд на БНР, вкарвайки ги в неговото творчество.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Снимки – БНР


По публикацията работи: Екип на програма "Христо Ботев"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15