Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

Мултимедийната изложба като проявление на културната дипломация

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица, за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и общественик, един от най-ярките интелектуалци у нас – Панайот Тодоров Христов, познат с псевдонима Сирак Скитник.

На 22 февруари 2024 г. бе представена мултимедийната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник" с която радиото отбеляза 140 години от рождението на първия директор на обществената медия Сирак Скитник и 80 години от смъртта му. Мултимедийната изложба спечели и едноименната награда за оригинално дигитално произведение. Тя разказва в картина, звук и сюжет за приноса на Сирак Скитник към културния и обществения живот на страната през първата половина на ХХ век.

Представянето на виртуалната изложба, посветена на Сирак Скитник, се осъществява с любезната покана на Българския културен институт в Братислава и е част от активната програма на за популяризиране на родното изкуство.

Гости в изнесеното студио на "Какво се случва" не са случайни. С тях говорим за българския културен живот в Словакия, но и за наследството на Сирак Скитник – основателя на някогашното Радио София.

"В известен смисъл тази изложба по естествен начин обединява миналото и бъдещето, защото говорим за миналото с модерни технологични средства и показваме как можем да се докосваме до своята аудитория по начини, различни от традиционния ефир", казва генералният директор на БНР Милен Митев.

Той допълва, че радиото трябва да се стреми да бъде технологичен лидер, защото промените в технологиите ни дават огромни възможности и от нас зависи по какъв начин ще ги използваме и по какъв начин ще успеем да комуникираме с аудиторията си. Радиото винаги е било директна, непосредствена медия, тъй като комуникира единствено чрез звука.

Събитието уважи посланикът на страната ни в Словакия Негово превъзходителство Васил Петков, който, заедно с диригента на Симфоничния оркестър на радиото Константин Илиевски, коментира културните връзки, градени през вековете между Словакия и България, но и влиянието на Културния център на Европа – Виена.

Чуйте повече в звуковия файл.

За изкуството, като проявление на културната дипломация, говори директорът на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, а председателят на Българския културен съюз в словашката столица и редактор на българското списание "Сънародник“ Деница Секуличка посочи важността на подобни прояви за българското национално малцинство в Словакия и поддържането на националния дух сред сънародниците ни там. Иван Попов, дългогодишен сътрудник на Института в словашката столица, е живата история на тази културна институция, която съществува от 52 години.

Подробности в звуковия файл.

Създателят на виртуалната изложба проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София, посочва, че Сирак Сиктник е строител на "небесна твърд".

"Много интересен материал е небесната твърд – хем е небе, хем я няма, но е основата на всичко. То е основата на културата, то е основата, с която ние разбираме света, намираме себе си, разбираме се помежду си", казва още той.

Директорът на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов подчерта, че идеята за представяне на култура зад граница чрез Българското национално радио в българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения.

Той пояснява, че няма праг, бариера, степен в състезанието на духа, на въображението и стъпвайки върху тези звукови архиви, които пазим за Сирака в Архивния фонд на БНР, вкарвайки ги в неговото творчество.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Снимки – БНР


По публикацията работи: Екип на програма "Христо Ботев"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28