Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 24 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
Новини от българската и световна музикални сцени.
Нови сингли.
На този ден през годините.
Рожденици.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елена Йордакиева, Даниела Величкова, Никола Григоров, Иван Андонов, Костадинка Танчева, Яна Минкова, Петър Петров, Николай Панайотов и формация "Дива река".

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Истории от живота на Григор Григоров - роден в София, работи в Благоевград, но живее в Перник. От няколко години има къща в кюстендилското село Шишковци, където се чувства най-добре. Работил е като преподавател в университети в Молдова, Беларус, Румъния и Унгария.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
В съботното детско предаване ще имате удоволствието да чуете:
• самата Берлинска стена, която ще сподели интересни факти за себе си в поредицата "Героите разказват".
• С какво се занимават картографите ще научите по забавен начин в поредицата "Четене с разбиране". Книгата "Картографите" от Тамзин Мърчант, разговаря със своя редактор Станислава Първанова.
• Гости в предаването са децата от читалище "Рила - 1898" в град Долна баня и учениците от 125 СУ "Боян Пенев" в град София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Тялото ни алармира…" – обсъждаме най-честите урологични проблеми с участието на доц. Владислав Младенов. Акценти: симптоми, при които трябва да потърсим уролог, често срещаните аномалии в детска възраст, характерни диагнози и свързаните с тях оплаквания при жени и при мъже? И още: новите техники и технологии в урологията: лечение на простатната хиперплазия, брахитерапия при злокачествени заболявания, литотрипсия…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семеен маршрут до Априлци с поглед към традиционната българска кухня и местните забележителности – разговор с кмета на община Априлци Тихомир Кукенски.
• РадиоТур в Казанлък с гида Стефан Бозаджиев и поздрав за празника на екскурзовода – какво е да си част от това професионално семейство на Съюза на българските екскурзоводи?
• Детска вокална група "Палави ноти" и новият им албум "Зоопарк" – разговор с вокалния педагог и създател на групата Венелина Миланова.
• Премиерни концерти "Agartha: The Opera-Musical" на 24 и 25 февруари в Първо студио на БНР – разговор с композитора Любомир Денев-син.
• Семеен психолог: Разводът като ново начало без травми – мисия възможна?
• Вкусът на истината
• Моето семейство: Семейството на художника-иконописец Диан Костов и съпругата му – психологът Милена Ташкова.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува сопраното Стефани Кръстева-Павлова (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор с доц. д-р Надежда Стоянова, д-р Мария Русева и д-р Владимир Игнатов по повод научната конференция "Леност и скука в българската литература". Историческите реалности и литературните тенденции от Възраждането до наши дни, които провокират авторите да се занимават с труда и мързела, активността и пасивността. До каква степен леността може да бъде четена като съзерцание, а скуката - като съпротива? През какъв ключ са изследвани тези теми в българското литературознание до момента и как се изучават те в различните образователни етапи?

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
• Мартина МакБрайд и Пати Ловлес – големи гласове в кънтри музиката на 90-те и първото десетилетие на нашия век. Песни от техни емблематични албуми:
• "Sleepless nights – Patty Lovless, "Hits and more’ – Martina McBride.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
От 2019 насам в къщата-музей "Вера Недкова" периодично се представят изложби на съвременни художнички. Там, сред картините и мебелите, останали от бележитата им предшественичка, те намират вдъхновение и осъществяват своеобразен творчески диалог с нея във и през времето - според собствената си нагласа и светоусещане.
Понастоящем "В дома на Вера Недкова" е изложбата "Съхранение" на Надежда Олег Ляхова. За съхранение на паметта става дума, а конкретно и за изложбата "Обсебване" на група "8 март" преди 25 години - в изоставената тогава Централна баня в София. А самото припомняне на тази група изважда все старите въпроси за творчеството на жените в мъжки устроения свят, датиращи у нас най-малкото отпреди век. Днес той вече не е толкова патриархален, но скритите и открити противоборства продължават, включително и чрез изкуството.
За изложбата "Съхранение" говорим с Надежда Олег Ляхова и Диана Драганова-Щир.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Бис: 5'nizza ("Пятница"). Часове преди концерта на хитовия украински реге-хип-хоп-фънк дует в столичния клуб Joy Station.
-  След няколкогодишна творческа раздяла, Андрей "Сънсей" Запорожец и Сергей Бабкин отново са заедно.
- Тандемът ще представи у нас най-доброто от трите си албума в деня, когато се навършват точно две години от нахлуването на Русия в Украйна.
- DJ Вадим ремиксира магистралното парче "Солдат", на което т.н. "специална военна операция" вдъхна нов живот и актуалност.
• Честит рожден ден. Цветя, рози, благопожелания (и малко пънк) на Милена Славова навръх празника й.
- Как първата дама на българския рока ще отбележи личния си празник?
- Какво ѝ предстои в професионален план?
- Какво туря под черта като равносметка за изминалите 12 месеца?
• В нощите на скъпите покойници. Памет за:
- барабаниста, основател и автор на названието на легендарната руска и съветска рок група "Машина времени" Юрий Борзов, който почина в Москва на 70-годишна възраст месец след кончината на бившия си колега и съименик от формацията Юрий Илченко.
- композитора Тамаш Деак, тромпетист, композитор, един от пионерите на джаз движението в Унгария и изявен автор над 120 саундтрака за анимационни продукции, сред които "Ну, погоди!", "Семейство Мейзга" и "Капан за котки".
- Александър Курляндски, сценарист на "Ну, погоди!" (още на сериалите "Великолепният Гоша" и "Завръщането на блудния папагал").

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 533 "Трамвай по желание" среща своята публика с яркия талант на писателката и драматург Фани Цуракова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Украйна: сцени от един отложен живот" – част 1: Украински борш в София и Виница
Автор: Николета Атанасова
Превод: Албена Стаменова
Авторска музика: Михаил Михайлов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Истории на ръба: За мира и войната – среща с фотографа Олександр Барон, който казва, че обича да снима живота като празник, но през последните две години все повече снима войната.
• Градът разказва истории: Разговор с Даниела Паскова за литературата, пътуването и любопитството към света. Даниела Паскова е автор е на няколко книги – "Живот на 360 градуса", "За глътка въздух" и "Мирише на звезди".

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Емблематични роли на тенора Владимир Атлантов.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10