Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 26 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 41 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Джаз плюс Дуенде продължава серията за третото течение в джаза с португалския контрабасист Карлос Бика и неговия проект, посветен на Бетовен, послужил за основа на композициите, които слушаме в преработката на Бика.
Испанският класик Мануел де Фая също е реинтерпретиран – в случая от Камерата Фламенко Проджект и Алекс Конде.
Аржентинското танго е в основата на албума на акордеониста Ришар Галиано "Балет-танго".
За финал - няколко джаз-версии на класики на Ролинг Стоунс, Лед Цепелин и Пинк Флойд.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен етнопоп и уърлд от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Пазарджик", Малин Домозетски, Севда Симеонова, Митко Гроздев, Петя Панева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За ползата от сънуването" от Магдалена Манчева

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Старозагорското съзаклятие" от Георги Манов (поредицата "България в образи")

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Таня Любенова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент: ЧРД на "Фънкилишъс". Поливаме празника на младата група с фънк и коктейли в столичния бар "Петък" на 27 февруари.
• Епизоди от живота: В родния град на обичания от поколения българи Георги Русев се открива музейна сбирка с негова восъчна фигура и лични вещи – легендарни реплики от филми и запис със зам.-кмета на Костенец Маргарита Минчева.
• "Джобове, пълни с хляб" – предстояща премиера и режисьорски дебют на актрисата Мария Панайотова.
• Темите на деня: на една майка на дете с рядко заболяване – в седмицата, в която отправяме поглед към тези хора.
• Темата на деня: разговор с Владимир Томов, председател на Националния алианс на хора с редки болести.
• Разговорът: Мария Донева-Набхан, операционна сестра в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" – между поезията и спасяването на животи.
• Подкаст "Малкото е повече – доверие в биоземеделието" от линията "Какво може Европа" на "Евранет плюс".
• Terra Култура
- Седмичен коментар на водещата.
- Изкуство: Два концерта на пловдивския Академичен народен хор ще докоснат френската публика в Париж в навечерието на националния празник на България 3 март – разговор с диригента проф. Костадин Бураджиев.
- Образование: "От малки учим хинди" – за обучението по чужди езици в българското училище, за реформите и мисията в образованието с днешна дата – с участието на: директорката на 79 СУ "Индира Ганди" Сашка Георгиева; преподавател по хинди в училището и ученици от езиковите класове.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Актуални джаз вокални продукции: "Petite Fleur" и "Live" на френската вокалистка и авторка Сирил Еме.
• Нови сингли на Джейкъб Колиър, Кендейс Спрингс, Нора Джоунси…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Спектакълът за креативността "Как да се превърнеш в Айнщайн" за един час на сцената на "Дерида". Разговор с актьора Димитър Узунов.
• "Червената шапчица" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Разговор с актрисата Ралица Туджаро и режисьора Валентин Владимиров.
• Изложбата "Естетика/Полифония" на художника Вили Николов в галерия "Милениум". Разговор с художника.
• Премиера на танцов пърформанс "Behind you4" на сцената на "Yalta art room". Разговор с артиста Елизабет Якимова.
• Полският институт в България показва изложба и филм за войната в Украйна. Разговор с куратора Албена Стаменова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
Среща с талантливата цигуларка Диана Чаушева, която продължава да печели награди от престижни конкурси.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Среща между две култури
Използваме завършека на тържествата по случай Китайската нова година, за да разкажем за българо-китайския междукултурен обмен. За обичаите и традициите по време на празниците; за сътрудничеството в областта на изкуството, науката и образованието разговаряме с Дай Ин – аташе по културните въпроси в посолството на КНР, с доц. д-р Марияна Тиен – китаист, и съпруга ѝ – университетски преподавател.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
автор: Бойко Ламбовски
Метеор през хартията – 4 епизод: Добромир Тонев
Поредицата е посветена на значими поети от втората половина на XX век, напуснали живота по рано от очакваното. Целта е да се фиксират спомените на хора, които добре ги помнят, както и на анализатори на литературните процеси у нас.
Третият епизод е за Добромир Тонев, един от най-талантливите поети от поколението си, обект на адмирации и бохемско митологизиране в Пловдив, където живя. За него говорят Антон Баев, Мирела Иванова и доцент Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Какво разказват детските илюстрации и по-специална ли е ролята им във възприемането на текста?
Разговор с Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация" и Биенале на илюстрацията, Елена Жаблянова и Вяра Бояджиева – попаднали в краткия списък за Изложбата на илюстраторите в Болоня, която е част от Панаира на детската книга там.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Деян Митев представя премиерния сюжетно-драматургичен фолклорен спектакъл "Шибил".
• Стоянка Тенова отправя покана за тържествен концерт на възпитаниците на НУФИ "Широка лъка", посветен на Националния празник на България.
• Проф. Костадин Бураджиев разказва за новосформираното си сдружение "Фолклор и съвремие" и за предстоящите изяви на ръководения от него Академичен народен хор - Пловдив.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт - откриване на Фестивала на Френското радио в Монпелие. Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Джон Елиът Гардинър и солист Александър Канторов, пиано. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 4 в Сол мажор, опус 58; Ектор Берлиоз – Фантастична симфония, опус 14.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Константин Кучев и Петя Йосифова за "Джипси ад или несподелена близост". Спектакъл, който включва автентични песни, истории и легенди от ромския фолклор и поставя важни въпроси за междукултурния диалог, за това как живеем заедно, какво ни свързва и какво ни разделя.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Джо "Кинг" Оливър & Гладис Найт
През 1915 г. Джо Кинг Оливър основава своя първи оркестър. Тогава е и времето, в което корнистът получава титлата "кинг", дадена му от тромбониста Кид Ори. Истинска популярност Джо Кинг Оливър получава в Чикаго след 1918 г. като достига връхна точка в своята кариера със състава си "Кинг Оливър криол джаз бенд".
Соул джаз певицата Гладис Найт успява да се задържи в активна кариера цели 45 години, период с който не могат да се похвалят особено много музиканти в шоу бизнеса. Става особено популярна с вокалната група "Пипс".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10