Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тялото ни алармира…

Доц. Владислав Младенов
Снимка: Кирил Чобанов

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните въпроси: кой е предопределил лекарската професия и специалността "урология", кои са учителите и менторите на доц. Младенов? В отговорите нямаше изненада – младият лекар спомена много имена на свои преподаватели и на колеги, които са го въвели не само в науката, но и в практическата медицина. Измежду изброените на първо място бе откроена личността на неговия баща проф. Димитър Младенов.

В диалога засегнахме много от разностранните аспекти на заболяванията в урологията: основните симптоми, при които трябва да потърсим уролог, често срещаните аномалии в детската възраст, характерните диагнози и свързаните с тях оплаквания при жените и при мъжете?

Проследихме и терапевтичните схеми, случаите на неотложна необходимост от оперативно лечение, различните аспекти на качеството на живот при подобни болести. И още: говорихме за новите техники и технологии в урологията, за лечение на простатната хиперплазия (ДПХ), за брахитерапията като иновативно решение при злокачествени заболявания, за метода "литотрипсия" при бъбречно-каменна болест…

Различните аспекти на профилактиката, необходимите изследвания и проследяването на заболяванията също бяха предмет на коментар в студиото.

В поредното съботно издание "За здравето" включихме и "виновникът" за това доц. Владислав Младенов да бъде лекар и уролог – неговият баща проф. Димитър Младенов. Освен съвети и напътствия, двамата събеседници проследиха и някои от основните теми на предстоящия Национален урологичен симпозиум през месец юни тази година. В 29-тото традиционно издание на  медицинската проява участие ще вземе и испански професор – специалист в областта на урологията.

Следващата събота в тематична свързаност сме поканили за участие проф. Боряна Делийска. Ще говорим за нефрология и за така наречения "тих убиец" – бъбречната болест, за превенцията и лечението на заболяванията от тази група.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния. Главните носителки и пазителки на..

публикувано на 21.04.24 в 08:30

8500 ученици участваха в състезанието по правопис на английски език Spelling Bee

Новият Spelling Bee национален шампион е Антон Марков от ОУ "Любен Каравелов", гр. Русе! Негов достоен подгласник е Сава Троански от ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик! Антон победи като спелува правилно думата 𝐚𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 от списъка с непознати думи. Тази година над 8500 ученици от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на много..

публикувано на 20.04.24 в 19:05